Az Európai Bizottság a nők elleni erőszak szigorúbb büntetését tervezi

Az Európai Bizottság a nők elleni erőszak szigorúbb büntetését tervezi

Képünk illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz ezt a témát is megragadta a migránsozásra.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja apropóján az Európai Parlament plenáris ülésén Helena Dalli, egyenlőségért felelős biztos elmondta, a Bizottság a jövő év elején a bántalmazás visszaszorítása érdekében irányelv-javaslatot készül előterjeszteni. A biztos hangsúlyozta, fontos, hogy a tagállamoknak megfelelő eszközeik legyenek a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemhez, az áldozatok támogatásához. A cél, hogy előmozdítsák az „egyenlőség unióját”, amely mentes a nők és a lányok elleni erőszak minden formájától. A Bizottság még decemberben javaslatot fog előterjeszteni, amely szerint a nemi orientáción alapuló gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket uniós bűncselekményekké nyilvánítanák. Helena Dalli megjegyezte, „az Európa Tanács Isztambuli Egyezménye az EU számára mindig követendő mércét jelent”.

Erre reagálva Járóka Lívia, fideszes EP képviselő elmondta, bár közös cél a nők elleni erőszak felszámolása, de az Isztambuli Egyezmény egyes elemei elfogadhatatlanok a keresztény elveket valló konzervatív közösségeknek. – Magyarország harcol az erőszak visszaszorításáért, mi nem dokumentumok ratifikálásban, hanem a tettekben hiszünk – közölte Járóka. 

A vírus elleni lezárások rontottak a helyzeten

Magyarországon egy uniós felmérés szerint „a szexuális erőszak valamilyen formáját tízből egy nő tapasztalta meg 15 éves kora után, és minden huszadik nőt megerőszakoltak. A nők több mint egyötöde szenvedett el fizikai és/vagy szexuális erőszakot az aktuális vagy korábbi partnerétől, és a nők több mint egytizede jelezte, hogy 15 éves kora előtt a szexuális erőszak valamilyen formájának volt kitéve egy felnőtt részéről” – írja az Euronews. Hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ez évente körülbelül 50 áldozatot jelent. 

A koronavírus-járvány és azt annak nyomán elrendelt lezárások következtében az nők elleni erőszak még gyakoribbá vált. Szél Bernadett, országgyűlési képviselő idén januárban hozta nyilvánosságra, hogy a párkapcsolati erőszak regisztrált eseteinek a száma a 2019-es 392 esethez képest 2020-ban 650-re nőtt. Ezek csupán a rendőrségi nyilvántartásba vett adatok, de mivel magas a látencia ezen a területen, nagyon sok eset nem jut a hivatalos szervek tudomására. Az Európai Parlament oldalán közzétett adat szerint az unióban élők 74 százaléka gondolja úgy, hogy a nők elleni erőszak gyakori országában.

Nők elleni erőszak? Fidesz: migránsok és Gyurcsány

A Fidesz a nők elleni erőszak világnapja alkalmából kiadott közleménye szerint az európai nők elleni erőszak a bevándorláspárti politika miatt nőtt drámaian. Nyilatkozatuk szerint „ha a Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldalon múlna, hazánkból is bevándorlóországot csinálnának, teljesítenék Brüsszel megrendeléseit és ide is betelepítenék a migránsokat, ezzel veszélybe sodornák Magyarország biztonságát”.