Az Ibiza-botrányba belebukó Strache pártját a szocdemek is megverték

Az Ibiza-botrányba belebukó Strache pártját a szocdemek is megverték

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár kezet fog tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magabiztosan nyerte az európai parlamenti választást a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában – derül ki az első becslésből. Az ÖVP a szavazatok 34,5 százalékára számíthat. Az ibizai videóbotrányba belebukó Heinz-Christian Strache alkancellár pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) csak a harmadik helyre futhat be, a felmérés szerint 17,5 százalékot kaphat. Bőven megelőzte őket a második helyre várt Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szavazatok 23,5 százalékával.

A becslés – amit az ORF közszolgálati televízió, az ATV és az APA hírügynökség megbízásából készült – szerint a Zöldek viszont meglepően jól szerepeltek. Miközben a legutóbbi választáson már kiszorultak az osztrák parlamentből, az EP-választáson a szavazatok 13,5 százalékát begyűjthették. A 2012-ben alakult Neos nyolc százalékos eredményre számíthat.

A mandátumbecslés alapján ez az EP-mandátumok leosztása a következő lehet (der Standard):

ÖVP: 7
SPÖ: 5
FPÖ: 3
Grüne: 2
Neos: 1

Választási percről percrénket itt olvashatja.