Az Iszlám Államot dicsőítette – Vádat emeltek ellene

Az Iszlám Államot dicsőítette – Vádat emeltek ellene

Az Iszlám Állam (ISIS) zászlaja (Forrás: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háborús uszítás miatt vádat emelt a Pest Megyei Főügyészség egy férfi ellen, aki az Iszlám Államot, illetve annak harci módszereit dicsőítő propagandát osztott meg.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a férfi néhány évvel ezelőtt kezdett érdeklődni a terrorista módszereket hirdető szervezetek, így az Iszlám Állam iránt is. Kivégzésekről készült videókat nézett, illetve olyan kapcsolatokat épített ki, amelyek segítségével nyilvánosan nem hozzáférhető, az ilyen szervezetek tevékenységével foglalkozó internetes oldalakra léphetett. A terrorista propaganda ugyanis ma már jellemzően az interneten zajlik, a közösségi oldalakra feltöltött tartalmakat a tagok, illetve szimpatizánsok letöltik. Mivel a nagy szolgáltatók automatikusan törlik az ilyen jellegű tartalmakat, ezért azokat utána már nem nyilvános fórumokon osztják meg.

Ilyen tartalom például az úgynevezett „naseed”, amely egyfajta buzdító ének. Az elkövető regisztrált egy németországi zenemegosztó platformra és két felhasználói néven is több naseed-ot töltött fel. Azokban az Iszlám Államot dicsőítették, továbbá közvetetten a terrorista módszerek alkalmazására buzdítottak, többet közülük a terrorszervezet sajtóirodái állítottak elő. Az elkövető által létrehozott csatornának 41 követője volt és a feltöltött tartalmakat bárki megtekinthette. Volt olyan buzdító ének, amely 733 like-ot kapott.

A férfi internetes beszélgetésekben magát úgy határozta meg, mint aki ugyan nincs közvetlen összeköttetésben az Iszlám Állammal, de annak segítője.