Az LMP szerint az EU továbbra is a fosszilis energialobbik fogságában őrlődik

Az LMP szerint az EU továbbra is a fosszilis energialobbik fogságában őrlődik

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Az LMP szerint az olajembargóról szóló európai uniós vita megmutatta, hogy a közösség továbbra is a különböző fosszilis energialobbik fogságában őrlődik.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a vita arról folyik, hogy az orosz energiafüggőséget az unió vezetése amerikai, kanadai és egyéb tengerentúli olaj importjával kívánja megoldani. Az LMP azonban úgy gondolja, önmagában a fosszilis energiától való függőséget kell kiváltani alternatív energiával.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy egy kiszivárgott kompromisszumos javaslat szerint a csővezetékes szállítást nem kell kiváltani a tengeri szállítással, hiszen utóbbi sokkal környezetszennyezőbb megoldás. Az LMP szerint ugyanakkor probléma, hogy hiába vannak bizottsági javaslatok a zöldenergiára való átállásra, az unió vezetése – és mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök – nem ebben látja az alternatívát a fosszilis energiarendszerrel szemben.

Ennek lobbiereje nagyon erős – fogalmazott Ungár Péter, hozzátéve, ez ellen fellépni csak akkor tudnának, ha az energetikai fejlesztésekre fordított pénzügyi forrásokat alternatív energiára történő átállásra használnák fel.

Ungár Péter megjegyezte: nem lehetne egyik évről a másikra leválni a fosszilis energiáról, de ha nem kezdjük el most, akkor minden év késlekedést jelent, és nem lehet érdemben hozzájárulni a klímaváltozás csökkentéséhez, és ahhoz sem, hogy Magyarország energiafelhasználása független legyen.