Az oltatlanoknak ötször nagyobb esélyük van arra, hogy covidtól halnak meg, mint az oltottaknak

Az oltatlanoknak ötször nagyobb esélyük van arra, hogy covidtól halnak meg, mint az oltottaknak

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer/Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarországi oltások hatásosságáról eddig nyilvánosságra nem hozott adatokról is beszélt egy Egerben tartott előadáson Oroszi Beatrix. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója a Telex.hu tudósítása szerint elmondta, hogy hazai járványadatokon alapuló következtetések szerint egy oltatlan embernél minimum kétszeres a kockázata a megfertőződésnek, és ötszörös a kockázata annak, hogy Covid-19-cel összefüggésben meghaljon. A hazánkban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a védőoltások eredményessége tavasszal 80-90 százalékos volt, majd ez az idő elteltével csökkenni kezdett, de a harmadik oltások ismét növelték a hatásosságot, pedig még csak a lakosság egyhatoda kapott megerősítő oltást.

A halálozásokat vizsgálva megállapítható, hogy két oltás jelentősen, 70-80 százalékkal csökkenti a védettséggel rendelkező halálozási kockázatát a nem oltottakhoz képest. Az oltatlanoknak ötszörös a kockázata arra, hogy Covid–19-cel összefüggésben meghaljanak – mondta Oroszi Beatrix.