Az ombudsman nem vizsgálódik a Honvédkórházban, mert épp költözik

Az ombudsman nem vizsgálódik a Honvédkórházban, mert épp költözik

Honvédkórház (Fotó: Facebook/Honvédkórház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tud jelenleg az alapvető jogok biztosa olyan „nagyszabású és átfogó” vizsgálatot megindítani, ami a Honvédkórház sürgősségi ellátását érintené. Az indok: a hivatal éppen költözés alatt áll. Legalábbis ezt a választ kapta az LMP-s Demeter Márta, miután egy hosszú beadványban fordult Székely Lászlóhoz. Az ombudsman azt azért hozzátette, hogy a jövőben indokoltnak tartja a kórház sürgősségi ellátásával összefüggő vizsgálatot.

Az LMP-s politikus Facebook-oldalán számolt be az ügyről; beadványában tarthatatlannak nevezte azt a helyzetet, ami a Honvédkórház sürgősségi osztályán kialakult. (A posztra a Jövő Tv hívta fel a figyelmet.) A Magyar Orvosi Kamara fővárosi szervezetének levelét is felidézi, amelyben a legsürgetőbb feladatok között említik a megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítását, illetve az ellátandó betegszám meghatározását a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan. – A megfelelő intézkedések nélkül a beteggel közvetlenül találkozó orvosnak kell viselnie az etikai és büntető felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért, és ők vannak kitéve a nyilvános megaláztatásoknak is – hívták fel a figyelmet.

Zacher Gábor: Dolgoznék, de már nem kellek | Magyar Hang

Sem tanítani, sem életet menteni nem engedik vissza a Honvédkórház falai közé az intézmény sürgősségi osztályának éléről augusztus végén távozott Zacher Gábort, aki december óta mentősként köti le felesleges energiáit. A toxikológus szerint a hazai egészségügy már működésképtelen, ám a benne dolgozó „hülye barmok" miatt nincs összeomlás.

A Honvédkórház sürgősségi ellátásával kapcsolatban hónapok óta jelennek meg negatív hírek, több vitás ügy is volt, amikor betegek meghaltak. Legutóbb éppen a napokban került az intézmény a fókuszba, amikor bejelentette, hogy egész hétvégén nem tudják fogadni a sokszorosan sérült, életveszélyes állapotú betegeket. A fenntartó Honvédelmi Minisztérium el is ismerte, hogy voltak ellátási gondok, amelynek az volt az oka, hogy a baleseti sebészeti osztály több orvosa is megbetegedett.