Az Országgyűlés alelnöke nem hallott Orbán luxusrepüléseiről, mert nem követi a híreket

Az Országgyűlés alelnöke nem hallott Orbán luxusrepüléseiről, mert nem követi a híreket

Fotó: Facebook/Lezsák Sándor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országgyűlés fideszes alelnöke, Lezsák Sándor állítása szerint nem hallott arról, hogy Orbán Viktor Garancsi István vendégeként magánrepülővel jár kedvenc fehérvári focicsapatának a meccseire.

A hajdani MDF-es politikus az Indexnek nyilatkozott erről, büszkén állítva, hogy nem követi a híreket.

Hálásak vagyunk a költő-tanár-politikusnak, mert jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, ha ugyanis nem követi a híreket, nincsen szükség hosszú listát összeállítani arról, mennyi újság foglalkozott a hírrel.

Sőt, még Gulyás Gergely is beszélt róla a Kormányinfón, többe között azt mondta, hogy Orbán Viktor majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor eldönti, hogy beírja-e vagyonnyilatkozatába. Azt a kérdést is feltették, hogy ha a repülőút ajándék volt Garancsitól barátjának, aki történetesen pont Orbán Viktor miniszterelnök, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér, esetleg megoszthatja-e Garancsi Orbánnal a teljes vagyonát vagy vehet-e lakást Orbán gyerekeinek. Gulyás szerint ebben a határ az, amit „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.

Lezsák ugyanakkor nincs egyedül ezzel, mármint, hogy azt mondja, hogy nem hallott a luxusrepülésről. A Népszava ismertette szombaton a Pulzus közvélemény-kutató friss elemzését, mely szerint a megkérdezettek 51 százaléka nem is hallott a hírről. Mindössze 46 százalékuk volt, aki tudott a luxusútról.

A kormánypárti média napokig meg sem említette a múlt hétfőn robbant sztorit, az Origo reagált először, kedden, de a cikk állításait nem is említették, csak az Átlátszót támadták. Olyannyira, hogy még csak le se írták Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc nevét. Aztán már a bevándorláspárti erők támadásaként és az uniós kampány részeként láttatták az egészet. Orbán Viktor egyenesen fenyegetőzött szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában: „Nemcsak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, (…) hanem az ország érdekében világossá kell tenni: ha valaki idesuhint, akkor arra válaszolunk, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.”

És hogy miről is szólt az Átlátszó oknyomozó cikke? Hónapokon keresztül követte annak a luxus repülőgépnek az útjait, amelyen július 25-én Orbán Viktor Bulgáriába látogatott, hogy megnézze a Mol-Vidi–Ludogorec Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést. Az Átlátszó le is fotózta Orbán Viktort, amikor Budapestre visszaérve egy Ludogorec-logós tasakkal leszáll a gép fedélzetéről.

De nem ez volt az egyetlen futballhoz köthető útja a gépnek. Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

A Népszava megkeresésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte, hogy a miniszterelnök elmegy az összes Vidi-meccsre, és ugyanúgy utazik, ahogy a klub többi vendége. Szerinte a magyar adófizetőknek egy forintjába sem kerül, hogy Garancsi István vendégeként utazik focimeccsekre Orbán Viktor egy luxusgépen.

A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, hiszen Garancsi István cégei sorra nyerik a magyar közbeszerzéseket. – Ha Orbán Viktor ingyenes juttatásként kapja a luxusutakat, akkor azok adóköteles jövedelemnek számítanak – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója és hozzátette: – A köztisztviselők etikai kódexében benne van, hogy lekötelező mértékű ajándékot nem szabad elfogadni.

Nem a repülőgép az egyetlen luxusjármű, amelyről kiderült, hogy kormányközeli emberek szolgálatában áll. A Lady Mrd nevű luxusjacht fedélzetén – amelyen már többször látták Mészáros Lőrincet utazni –augusztus 16-án például egy drónfelvétel szerint Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember, és Kovács Ernő kormánymegbízott tartózkodtak.