A tiltakozó egészségügyisek mellé áll a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A tiltakozó egészségügyisek mellé áll a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Képünk csak illusztráció! A Szent János Kórház (Forrás: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szolidaritását fejezi ki az egészségügyben dolgozó orvosok és szakápolók mellett és egyetért az egészségügy reformjára irányuló követelésekkel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – írja a szervezet a Facebook-oldalán.

A Nedolgozzingyen.hu oldalon részletesebben is kifejtik mondandójukat: „Az egészségügy valójában már összeomlott: a betegek nem kapnak időben ellátást, nem adottak a gyógyítás feltételei. Akinek sikerül ellátáshoz jutnia, az szerencsésnek mondhatja magát” – idézik a Magyar Orvosi Kamara alelnökének szavait, amire rímel az, amit ők érzenek a saját területükön, hiszen a közoktatás összeomlásáról beszélnek már évek óta. 

Úgy látják, a kormány az egészségügyet és az oktatást is elhanyagolja, és mindkét területen dolgozók esetében „arra törekszik, hogy szubjektív szempontok alapján történő béreltérítéssel, a munkavállalók számára a közalkalmazotti jogviszonynál lényegesen rosszabb jogállási törvénnyel növelje a kiszolgáltatottságot, parancsokat végrehajtó alattvalókká degradálja a fontos állami közfeladatot ellátó szakembereket és a munkájukat segítőket”.

A szakszervezet szerint a szakemberhiány következtében egyre rosszabb és bizonytalanabb az egészségügyi ellátás, a várható élettartam is folyamatosan csökken. „A minőségi oktatás mellett a jó minőségű egészségügyi ellátás mindannyiunk érdeke, nem szabad hagyni, hogy az csak a gazdagok számára elérhető privilégium legyen!” – írták. – Amennyiben az egészségügyi szakdolgozók sztrájkot szerveznek, a PDSZ ennek idejére kész szolidaritási sztrájkot szervezni a közoktatás és a szakképzés területén – ígérték.

Végül azzal zárták levelüket, bíznak abban, hogy szélesedő társadalmi összefogással az ország élhetőbb, az egészségügyi ellátás és az oktatás pedig civilizált és európai országhoz méltó lesz.