Azonnali, sávos nyugdíjemelést sürget az LMP

Azonnali, sávos nyugdíjemelést sürget az LMP

A nyugdíjfolyósítóhoz vonultak a képviselők (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali nyugdíjemelést, a nyugdíjasok helyzetének rendezését követeli az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet szerdai online sajtótájékoztatóján azt kérte: ne hagyja a kormány az út szélén a nyugdíjasokat.

Az idősek helyzete egyre rosszabb – fogalmazott –, miközben a bérek jelentősen növekedtek az elmúlt években, a nyugdíjakat idén is alig emelték. A járadékoknak szerinte követniük kell a bérek emelkedését, ugyanakkor sávosan kell növelni azokat, hogy az idősek közötti egyenlőtlenségek csökkenjenek – szorgalmazta, hozzátéve: a nyugdíjas társadalom kettészakadt. Megjelentek a „nyugdíjmilliomosok”, miközben 600 ezer idős él kevesebb mint 100 ezer forintból.

Schmuck Erzsébet azt követelte, hogy a nyugdíjprémiumot 3,5 százalék alatti gazdasági növekedés alatt is biztosítsa a kormány, összegét pedig építse be a járadékba, ahogy a rezsiutalványét is. Szerinte azonnali nyugdíj-kiegészítés kell, ha az infláció mértéke ezt indokolja, elfogadhatatlannak nevezve, hogy az állam csaknem egy évig használja az idősek pénzét.

Nyugdíjas szervezet: 50 ezer forintos gyorssegélyt követel az időseknek | Magyar Hang

Humánkatasztrófa fenyegeti a nyugdíjasokat, ezért az őket képviselők száját nem lehet befogni egy távoli egyheti plusznyugdíj ígéretével. A kisnyugdíjból nyomorgók most éhesek, most kell a pénz - fogalmaz az egyre súlyosabb krízishelyzet kapcsán a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa.

Mint mondta, márciusban az élelmiszerárak 7,6 százalékkal nőttek, áprilisban a helyzet tovább romlott, ez pedig nagyon messze van a 2,8 százalékos nyugdíjemeléstől – fogalmazott az állami hírügynökség tudósítása alapján. Szerinte a minimálnyugdíjat két és félszeresére kell emelni. Bírálta azt a módot is, ahogyan a kormány vissza kívánja építeni a 13. havi nyugdíjat, mert abból az idősek idén „egy fillért sem látnak”, és jövőre is csak az egy havi járadék negyedét.