Babaváró hitelből kiszorított nők: nincs hátrányos megkülönböztetés az államtitkár szerint

Babaváró hitelből kiszorított nők: nincs hátrányos megkülönböztetés az államtitkár szerint

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szó sincs hátrányos megkülönböztetésről – ezt állította a 30 év feletti nők babaváró hitelből való kiszorítása kapcsán Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszban.

A politikustól Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője tudakolta azt, hogy „miért hátrányos megkülönböztetéssel kívánja a kormány a gyermekvállalási kedvet elősegíteni?”. A szocialista politikus kérdésében azt nehezményezte, hogy a harminc év feletti nők esetében kivezetik a Babaváró hitelt. Vitályos Eszter válasza szerint a tervezett változtatás célja a támogatás célzottabbá tétele. A magyarázat szerint a tartósan pozitív demográfiai fordulat fenntartása érdekében arra van szükség, hogy az anyák átlagos életkora alacsonyabb legyen az első gyermek vállalásakor: arra lehetőség szerint már a húszas éveikben sor kerüljön erre. Az államtitkár válaszában kiemeli, egyébként sem azonnali az intézkedés, hiszen az csak a jövő évben lép életbe, de azok a reménybeli édesanyák, akik 2024 végéig bizonyítani tudják, hogy a várandósságnak legalább a 12. hetében járnak, 30 éves koruk betöltése után is jogosultak a támogatásra.

Az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre is a kormányzati megszorítások egyikét, a CSOK szigorítását rótta fel a kormánynak. „Egy CSOK és más semmi? Avagy miért szüntetik meg a nem falvakban élők otthonteremtési támogatását?” című kérdésére szintén Vitályos Eszter adott választ. Eszerint a falvakban még mindig jól működik a támogatás, a nagyobb városokban azonban változott a helyzet, és a jelenlegi kamatkörnyezetben, ahol az önrész és a CSOK már nem elegendő a lakásvásárláshoz, csökkent a támogatás iránti igény, mert már nem jelentett akkora segítséget, mint korábban. A válaszban arra is felhívja a figyelmet az államtitkár, hogy az ötezer fő feletti településeken számára új otthonteremtési támogatási formát dolgoz ki a kormány.