„Nem egy személyben a szentgotthárdi vezetőn múlt, mi történik az otthonban”

„Nem egy személyben a szentgotthárdi vezetőn múlt, mi történik az otthonban”

Ágyi poloskák a szentgotthárdi intézetben (Fotó: Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kizárólag a szentgotthárdi pszichiátria vezetőjén múlt, hogy milyen lehetőségek vannak az ágyipoloskák megjelenésének kezelésére – ezt közölte az LMP parlamenti képviselője azután, hogy menesztették az intézmény vezetőjét. Az Átlátszó.hu hozott nyilvánosságra nemrég egy olyan videót, amin az egyik beteget ellepik az ágyi poloskák. 

Az Átlátszó néhány hete írt arról egy videó alapján, hogy mentálisan sérült beteget leptek el az ágyi poloskák a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó intézményben. Forrásuk úgy fogalmazott, „ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint” és 2018 óta ilyen a helyzet. Az ápolók próbálnak segíteni, de nincs elég eszközük: cserélik az ágyneműt, de „mindegy, mit csinálnak, mert függetlenül attól, hogy frissen föltesznek egy lepedőt, vagy huzatot, fél óra múlva megnézi az ember, körülbelül 50-60 darab rovar jelenik meg körülötte. Hiába van porszívózás, takarítás”. Szerdán este az Index megírta, hogy információik szerint közös megegyezéssel ugyan, de elküldték az intézmény éléről Takácsné Hargitai Beátát, miután rövid időn belül több ápoló is felmondott, az ápoltak körében pedig kijárási korlátozást is be kellett vezetni az egyre súlyosbodó poloskahelyzet miatt.

Bakos Bernadett most a közösségi oldalán írt arról, hogy keddi ottjártakor még semmi nem utalt arra, hogy meneszthetik a pszichiátria éléről Takácsné Hargitai Beátát. Sőt, elmondása szerint kifejezetten partnerségről tettek tanúbizonyságot, és azt erősítgették, hogy nincs szó bizalomvesztésről. Az LMP-s parlamenti képviselő szerint az valóban igaz, hogy amióta megjelentek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kollégái, felgyorsult a folyamat, de rejtély számára, miért kellett a probléma kezeléséig ennyit várni. Ugyanígy azt sem érti, mi történt a koronavírus-járvány vége és a felvételek kiszivárgása között, mindenesetre a helyszínen még a járvánnyal magyarázták számára a helyzetet. Azt állították, a járvány alatt kezdődött a poloskainvázió, de az intézmény a betegek át- és összeköltöztetésével azt kockáztatta volna, hogy a fertőzés jobban fog erjedni. Az intézmény egy régi dohánygyár épületegyüttesében áll, az acélvázas épületszerkezet, a repedések és gépészeti aknák pedig jó búvóhelyet biztosítanak a rovaroknak, a terjedésük is könnyebb.

A politikus kedden számolt be az otthonban tett látogatásáról, az alulfinanszírozással magyarázva, hogy a betegek több éve szenvednek a poloskainváziótól. Viszont azt tapasztalta, hogy a dolgozók lelkiismeretes, emberfeletti munkát végeznek a borzalmas állapotok ellenére. A helyszínen megtudta azt is, hogy jelentési kötelezettségek és protokollok vonatkoznak a hasonló helyzetekre, a vezetők szerint pedig ezek a jelzések megtörténtek. A látottak alapján úgy gondolja, lépni kellett volna, de nem egy személyben a vezetőn múlik, hogy mi áll a jelentésekben és milyen intézkedések történnek. Az is súlyos kérdéseket vet fel szerinte, miért nem tűnt fel öt év alatt a helyzet.