Bár 26 milliárd forintot szórt ki a kormány, egyetlen fővárosi ellenzéki vezetésű kerületnek sem jutott pénz

Bár 26 milliárd forintot szórt ki a kormány, egyetlen fővárosi ellenzéki vezetésű kerületnek sem jutott pénz

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a fővárosi útfelújításokról tartott sajtótájékoztatón a XVI. kerületi Magtár utca és Budapesti út kereszteződésénél 2021. június 9-én. A kormány 8,7 milliárd forintot biztosít fővárosi utak felújítására. Hátul Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője és Szász József, a XVI. kerület alpolgármestere (b-j). MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A XV. kerületi önkormányzat szerint politikai alapon diszkriminálva osztott a kormány támogatást az önkormányzatoknak. Mint írják, előbb „az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő”, 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai között osztottak szét 23 milliárd forintot. Majd a fővárosi kerületek jutottak összesen közel 9 milliárd forinthoz útfelújítás, földutak leaszfaltozása céljából.

Legutóbb pedig 26 milliárdot osztottak szét „önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására”. Az ellenzéki többségű, Németh Angéla által vezetett önkormányzat azt írta, hogy a kormány a XV. kerület, valamint a többi, ellenzéki vezetésű budapesti városrész neknek nem juttatott forrást.

Felidézték: a Belügyminisztérium a pályázat februári meghirdetésekor 6 milliárd forintos keretet említett, míg az eredmények kihirdetésekor az hangzott el, hogy több mint négyszer ennyit, majdnem 26 milliárd forintot osztottak szét. Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár még ki is hangsúlyozta: az 1498 pályázó 95,73 százaléka, 1434 település kap összesen több mint 25,8 milliárd forintot. Az államtitkár kiemelte, hogy a legnépszerűbb pályázati elem a belterületi utak felújítása volt, erre 1220 önkormányzat nyert el forrást, de lehetett sikeresen pályázni bölcsődék, óvodák, rendelők felújítására is.

Hozzátették, az már nem hangzott el, hogy az ellenzéki pályázók a sikertelen 5 százalékba essenek. A fővárosból kizárólag olyan kerület nyerhetett – V., X., XII., XVI., XVII., XX., XXIII. –, ahol nem ellenzéki politikus a polgármester. Ráadásul a nem kifejezetten szegénynek számító V. és XII. kerület az összes pályázó közül a legtöbb forrást, 60-60 millió forintot nyerte el.

A XV. kerület a Rákospalota-Kertvárosban futó Kemény István utca felújítására pályázott – sikertelenül. A kiírás szerint ha a benyújtott pályázat egyébként megfelelő, de forráshiány miatt nem támogatják, a pályázó tartaléklistára kerül. Az elutasítás indokát tartalmazó elektronikus levél azonban november 30-ig érkezik meg az önkormányzathoz.

A fentiekből jól látszik, a kormány néhány hét alatt közel 60 milliárd forint támogatást adott önkormányzatoknak – ebből azonban 0, azaz nulla forint jutott a XV. kerületbe. Nem elég, hogy a járvány következményei és a kormányzati elvonások 3,5 milliárd forinttal csökkentik a XV. kerület költségvetését, a támogatások elosztásával is az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat sújtják. Azonban az elmaradó fejlesztések minden itt élőt rosszul érintenek, nemcsak az ellenzéki szavazókat.

A kormány az ellenzéki vezetésű fővárosra mutogat

Júniusban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a XVI. kerületi Cinkotán, hogy a kormány 8,7 milliárd forintot biztosít fővárosi utak felújítására. Az MTI tudósítása szerint Gulyás arról beszélt, hogy a főváros korábban jelentős pénzt szánt rá, Karácsony Gergely főpolgármester politikai alapon „kihúzta” a listáról vagy támogatásra sem méltatta az ellenzéki vezetésű XVI., XVII. és XXI. kerület útjainak felújítását, és volt több olyan kerület is, ahol a főváros eleve nem támogatott egyes útfelújításokat, így ezek a városrészek kormányzati segítségre szorulnak. Ezt biztosítja a kedden megjelent kormányhatározat, amely 8,7 milliárd forintot ad a X., a XVI., a XVII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület számára útépítésre, felújításra, szilárd burkolattal ellátásra.