Bár gyülekezni tilos a járvány miatt, de a társas vadászatokat meg lehet tartani

Bár gyülekezni tilos a járvány miatt, de a társas vadászatokat meg lehet tartani

Magaslesek. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Nicolai Dürbaum/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan Orbán Viktor miniszterelnök november 9-én bejelentette, hogy mindenfajta gyülekezést megtiltanak a koronavírus-járvány terjedése miatt legalább egy hónapig, ez nem vonatkozik a társas vadászatok megtartására – tudta meg a 24.hu.

A lap kérdésére ezt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is megerősítette. Válaszukban arról írtak, a járványügyi védekezés nem akadálya a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartásának. Azzal érveltek emellet, hogy a vadászat a vadgazdálkodás működtetését, a vadállomány tervszerű és szükségszerű szabályozását, a vadásztársaságok gazdasági fennmaradását is szolgálja. Megjegyezték azt is, „a természet körforgásából adódóan nem halasztható tevékenység” a vadászat.

Az ORFK arra is kitért, a társas vadászat ugyan nevében utal arra, hogy csoportosan végzett tevékenység, azonban nem értelmezhető gyülekezésnek, egyébként pedig a vadászaton részt vevők kötelesek betartani a járványügyi védelmi intézkedéseket. Ezen felül az olyan a szűken értelmezett vadászati tevékenységhez nem tartozó eseményeket – így a vadászatok előtti és utáni vendégfogadást, ünneplést – a járványügyi védekezéssel összhangban nem szabad megtartani.

A 24.hu leszögezte: noha sokak számára a vadászat szórakozás, és a vázolt szabályokkal akár vissza is lehet élni, kétségtelen, hogy évente több milliárd forintnyi vadkár keletkezik, és körülbelül 150 ezer vaddisznó kilövésére van szükség ahhoz, hogy megfelelően szabályozzák az állományt. Emellett a vadászok például segítik az afrikai sertéspestis terjedésének visszaszorítását is.