Bár visszafogták a termelést, lesz elég hal karácsonyra

Bár visszafogták a termelést, lesz elég hal karácsonyra

Halas stand kínálata a budapesti Központi Vásárcsarnokban 2022. december 19-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban.

Az MTI tudósítása szerint tárcavezető kiemelte: becslések szerint a haltermelők a karácsony időszakban értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás. 

Kitért arra is, az elmúlt időszakban az agrárium és benne a halgazdálkodás rendkívüli kihívásokkal szembesült. A járvány mellett az aszályhelyzetet, az orosz-ukrán háborút, valamint a kormányzati narratívának megfelelően az „elhibázott brüsszeli szankciókat” okolta a nehézségekért.

A haltermelők többsége optimalizálta a termelést a mostoha körülmények között: egyes tavakat fel sem töltöttek, a nem teljesen feltölthetőket pedig kisebb egyedsűrűséggel népesítettek be. Bár ezzel csökkent a megtermelt hal mennyisége, hatékonyan minimalizálni tudták az elkerülhetetlen veszteségeiket.

Nagy István szerint lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra, mivel korlátozták az export mennyiségét is ennek érdekében. Arról a miniszter már nem ejtett szót, hogy idén a ponty is nagyon drága: az Auchanban például a pontyfilé kilóját mintegy 6 ezer, a szeleteltet 4 ezer, egyben pedig kétezer forintért árulják.

Nagy István beszédében kitért arra is, hogy az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években folyamatosan nőtt. Ez az érték 2013-ban, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) indulásakor a jelenlegi módszerrel számítva 5,4 kilogrammot tett ki, 2021-re már 6,5 kilogrammra emelkedett, ami 20 százalékos növekedés. Európai összevetésben azonban a magyar halfogyasztás továbbra is alacsony. 

A hazai haltermelésen és fogyasztáson belül a ponty a meghatározó faj, a második az afrikai harcsa.

2020-ban és 2021-ben négy magyar haltermék – a Szilvásváradi pisztráng, az Akasztói szikiponty, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty – európai földrajziárujelző-oltalmat kapott, idén pedig a Balatoni hal önálló márkaként jelent meg a hazai piacon.