Bayerné veszített a bíróságon a Válasz Online újságírójával szemben

Bayerné veszített a bíróságon a Válasz Online újságírójával szemben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogerősen is felmentette a bíróság a Válasz Online újságíróját, Élő Anitát a rágalmazás vétsége miatti magánvádas eljárásban, amelyet Bayerné dr. Matusovits Andrea – Bayer Zsolt publicista felesége – indított a szerzővel szemben. Előzőleg ugyanis Élő Anita feltárta, hogy a Bayerné által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat a világpiaci ár alatt, titokban adta el az állami plazmát újabb három évre. A bíróság szerint a cikk tényállításai „alkalmasak lehetnek a sértett becsületének csorbítására”, de „nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul”. A cikk azonban tényeket írt le – számolt be a jogerős ítéletről a portál.

Felidézték, hogy az újságíró a vérplazmapiacról írt cikket. Azt mutatta be, hogy mi történik az állami intézményrendszerbe került vérplazmával. Ezt követően arról írt, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) értékesíti a piacon az állami vérplazmát, ezt pedig a világpiaci ár alatt titokban adta el újabb évekre. Bayer Zsolt publicista a felesége felelősségét firtató cikk apropóján született publicisztikájában azt írta, hogy a lap újságíróját börtönbe kellene zárni.

Bayer felesége a Válasz Online-on megjelent cikk állításait kifogásolva rágalmazás miatt kezdeményezett magánvádas eljárást Élő Anitával szemben. Ám a bíróság kimondta: a cikk a közérdeket szolgálta, az állításoknak ténybeli alapja van, az újságíró pedig betartotta a szakmai szabályokat. Egyébként az OVSZ vezetője azt is kifogásolta, hogy a cikkben Bayernének nevezték. A bíróság arra jutott, hogy jogszerűen tették, hiszen Bayerné dr. Matusovits Andreának ez a neve.