Bécsben az ételekre koncentrálnak szilveszterkor

Bécsben az ételekre koncentrálnak szilveszterkor

Új évi szerencsehozó malacok Fotó: Stadt Wien / MA59

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint idén főként a kulináris élvezetekről szól a szilveszter a bécsiek számára, akik átlagosan 47 eurót költenek az év utolsó ünnepére. Drága ínyencségek, pezsgő, szilveszteri dekoráció és szerencsehozók – ezek nélkül nincsen szilveszter az osztrák fővárosban. A bécsiek elsősorban családi körben vagy barátokkal töltik az év utolsó napját, amelyre finom ételekkel és italokkal készülnek.

Az élelmiszerboltok a szilveszter előtti néhány napban bonyolítják le a „karácsonyi forgalom” 10-15 százalékát. Az ünnepi asztalra főleg halételek, fondü és hidegtálak, éjfélkor pedig virsli és pörkölt kerül. A legtöbb bécsi számára a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pezsgő, amiből összesen 2,5 millió pohárnyi fogy – tízből hét bécsi köszönti ugyanis koccintással az új évet.

Szerencsehozót a bécsiek mintegy fele ajándékoz az új év alkalmából szeretteinek, ismerőseinek. Ennek a szokásnak főleg a nők és az idősebbek hódolnak. Jellemző trend itt is, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább a környezetbarát anyagból – vagy csokiból – készült verzióikért nyúlnak az emberek. Bécsben ilyentájt mintegy kétszáz alkalmi árusnál lehet újévi szerencsehozót vásárolni és körülbelül kétmillió darab cserél gazdát belőlük.

Tűzijáték nem lesz

Két év kényszerszünet után idén újra megrendezik Bécsben a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye. Az év utolsó napján 14 óra és hajnali 2 óra között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják az osztrák és külföldi látogatókat. A zenei kínálat minden igényt kielégít – pop-rock, blues, disco, funk, soul, big bandek és tánczene –, a kicsiket pedig délutántól külön gyerekprogram várja. Noha 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, idén Bécs városa lemond róla – a környezet és az állatok védelme érdekében (a város közigazgatási határán belül egyébként tilos a petárdázás és a tűzijáték is).

A Bécsi Filharmonikusok világhírű Újévi Koncertjét 2023. január 1-jén, 11:15 órai kezdettel közvetítik a világ számtalan országában. Aki az osztrák fővárosban szilveszterezne, a Silvesterpfad programját itt találja.

 

Címkék: Bécs, szilveszter