Bekapcsolt mikrofon miatt bukott le az Természettudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója

Bekapcsolt mikrofon miatt bukott le az Természettudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója

A TTK épülete (Forrás: TTK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha valamire pozitívan fogunk emlékezni a járványból, az az online videokonferenciák közben a bekapcsolt kamera és mikrofon miatt a nagy nyilvánosság előtt elkövetett bakik lesznek. Most például az egyik legfontosabb magyar kutatóintézet vezetőválasztása körüli tisztességtelen összejátszásra derült így fény.

A 24.hu információi szerint az MTA-tól elvett, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá tartozó Természettudományi Kutatóközpont (TTK) megbízott főigazgatója, Buday László a főigazgatójelöltek meghallgatásának szünetében felhívta az egyik jelöltet, Keserű György Miklóst, és gyakorlatilag a szájába adta, hogy mit kell mondani a meghallgatáson, hogy ő legyen a nyerő.

Mindig kétszer ellenőrizzük, hogy valóban elnémítottuk-e a mikrofont, kikapcsoltuk-e a kamerát (utóbbit érdemes még leragasztani is)! – ezt az örök bölcsességet felejtette el Buday, amint az összes csoportvezető füle hallatára játszott össze Keserűvel. A hallgatóság a 24-hez került levélben így kérte Maróth Miklós elnököt az etikai vizsgálat lefolytatására:

"Soós Tibor meghallgatása után szünet következett, mely során a főigazgató telefonon felhívta Keserű György Miklóst, és jelezte neki, hogy készüljön fel egy, a zárt meghallgatáson feltett fontos kérdésre, valamint ismertette Soós Tibor ugyanerre a kérdésre adott válaszát is. Buday László ezt követően vette észre, hogy a kameráját és a mikrofonját a szünet idejére sem kapcsolta ki."

Hogy a történet még abszurdabb legyen, és még jobban tükrözze a magyar közállapotokat, a vizsgálatot lefolytatták, igazolták, hogy a megbízott főigazgató összejátszott az egyik jelölttel, de mégse fog semmi történni, mert kiderült, hogy a TTK-nak nincs etikai szabályzata, ami alapján szankcionálni lehetne az etikai vétségeket. Az ELKH a vezetőválasztás megismétlését javasolja.