Biztosan tovább váratja a svédeket a kormány

Biztosan tovább váratja a svédeket a kormány

Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2023. július 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz frakció nem vesz részt a parlament jövő hétfőre – ellenzéki kezdeményezésre – összehívott rendkívüli ülésén, amelyen a svéd NATO-csatlakozás lenne az egyik téma – erről beszélt a kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Ezzel egyértelművé vált, hogy az ülés határozatképtelen lesz, hiszen a kormánypárti képviselőcsoport nélkül nem fogják tudni elfogadni a napirendet.

– Majd lesz az Országgyűlésnek rendes ülése, semmi okát nem látom, hogy rendkívüli ülést tartsunk – tette hozzá később. Így viszont az is kiderült, hogy a téma a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakon kerülhet elő legkorábban. A kormány csaknem egy éve halogatja Svédország NATO-csatlakozását, és nemrég kiderült, hogy folyamatosan egyeztetnek az ugyancsak halogató törökökkel az ügyben. Már csak ennek a két országnak a jóváhagyására van szükség a svédek felvételéhez.

A kormányinfón elhangzott az a kérdés is, hogy vajon Törökország vagy Magyarország fogja utoljára jóváhagyni a svédek felvételét, amire Gulyás Gergely megismételte azt a korábban már hangoztatott álláspontot, hogy nem fog Magyarországon múlni a folyamat. Időpontot azonban ezúttal sem mondott. Azt a már meglehetősen hosszúra nyúlt folyamattal kapcsolatban megerősítette, hogy vita volt az év elején a Fidesz-frakcióban. Felvetődött, hogy ha a svédekkel egy olyan szövetségi rendszerben vagyunk, ahol ellenségesen viselkednek, és nem úgy, mint szövetségesek (itt az EU-ra célzott), akkor miért akarnak egy másik szervezetben a szövetségeseink lenni. „Várjuk a választ” – tette hozzá.