Bod Péter Ákos: Orbán nem tanácsot vár, csak bólogatást

Bod Péter Ákos: Orbán nem tanácsot vár, csak bólogatást

Bod Péter Ákos közgazdász a Kompországban.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem adnék tanácsot Orbán Viktornak, ő ugyanis nem tanácsot vár, hanem azt, hogy mindenki mondja azt, az általa kitalált ötlet remek – jelentette ki Kompország című műsorunkban Bod Péter Ákos közgazdász, egykori ipari és kereskedelmi miniszter, aki az első Orbán-kormány idején miniszterelnöki tanácsadó volt. 

Az uniós források kapcsán azt mondta, azok egy része elvész, és nem azért, mert odaadják az ukránoknak, hanem azért, mert mi magyarok nem mentünk érte. Bárki bármit mond, ez a pénz nagyon hiányzik, és nem pótolják a kínai beruházások. „Ha a miniszterelnök azt hiszi, hogy az uniós ingyenpénzt helyettesítik a kínai beruházások, nagyon téved. A gépsorból nem lehet aszfaltozni, béreket emelni, a végén pedig a profit sem lesz a miénk. Remélem, ezt valaki megmondja neki” – szögezte le. Szerinte is az elektromos autóké a jövő, de nem mindegy, hogy gumit gyártunk hozzá és akksit vagy komputert.

A volt jegybankelnök arról is beszélt, hogy Európa levált az orosz gázról, mi azonban ezt nem tettük, és ez nagyon sokba került: brutális áron vettük az orosz gázt, és ezzel jelentősen megtámogattuk az orosz nemzetgazdaságot, azt az országot, amely háborút vív Ukrajna ellen. Az orosz energiafüggőség szerinte nem fizikai adottság, ahogy a kormány mondja, hanem politikai akarat kérdése. A jelenlegi orosz függőség nem a szocialista időkből ered, hanem az Orbán-kormány legutóbbi években folytatott politikájából, amely a korábbihoz képest 180 fokos fordulatot jelent. – Hallom az orosz akcentust a propagandából – érzékeltette, hogyan próbálja a kormányzat a közvéleményt oroszbaráttá formálni. 

Bod Péter Ákos a magyar gazdaságot jelenlegi állapotában egy Wartburghoz hasonlította, amellyel a miniszterelnök 135-el próbál menni, ám nyilvánvalóan nem fog sikerülni. Szerinte a magyar infláció legfőbb oka a gyenge magyar valuta, amire még rátettek egy lapáttal az adóemelések. 

A Kompország korábbi adásait itt nézheti meg! A műsor podcastként is meghallgatható lesz. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.