Borkai Zsolt beadta a lemondását

Borkai Zsolt beadta a lemondását

Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. A Fidesz helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beadta a lemondását Borkai Zsolt a pénteki napon - értesült győri városházi forrásokból az Index.

Mint arra a hírportál felhívta a figyelmet, az önkormányzati törvény értelmében a polgármesterek a tisztségükről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozattal mondhatnak le, amelyet az alpolgármesternek vagy a képviselő-testület által kijelölt képviselőnek adhatnak át.

A törvény szerint a lemondás nem

vonható vissza. Az Országos Választási Iroda honlapján található információk

szerint időközi választást kell kiírni, amikor a polgármester megbízatása

megszűnik, tehát például ha lemond. A helyi választási bizottság a mandátum

megüresedésétől számított 120 napon belülre, vasárnapra tűzheti ki a

választást.

Lemond Borkai Zsolt | Magyar Hang

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be. A gyorplusz.hu honlapon megjelent, Borkai Zsolt nevével aláírt levél azzal indul, hogy „rendkívül nehéz másfél hónapon vagyunk túl".

A helyi önkormányzati választást a szabályok értelmében úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen, tehát ez azt jelenti, hogy a január közepe és március eleje közé eső vasárnapok valamelyikére írják ki az időközi választást. Borkai Zsoltra október 13-án a győri szavazók 44,3 százaléka voksolt, a polgármestersége pedig dupla újraszámolás után vált jogerőssé