Borkai Zsolt: „Súlyos árat fizettem, de túl vagyok rajta”

Borkai Zsolt: „Súlyos árat fizettem, de túl vagyok rajta”

Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján 2019. október 15-én. A Fidesz helyi szervezetének elnöke bejelentette, hogy kilép a pártból (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szexbotránya miatt lemondott Borkai Zsolt tíz hónappal a történtek után a Blikknek nyilatkozott arról, mivel tölti az idejét mostanában. Mint kiderült: a volt győri polgármester ideje nagy részét sokorópátkai birtokán tölti, a helyi politikát már nem követi. Őstermelő, vannak birkái, lovai, csirkéi, korán kel, megeteti az állatokat, de szőlőt is termeszt, és mindent ő csinál. 

A nyilvánosság tavaly októberben hetekig a róla készült horvátországi jachtos fotóktól és videóktól volt hangos, ám Győr egykor legbefolyásosabb embere a múltat lezárta. Mint mondta, a szexvideóért súlyos árat fizetett, mélyponton volt, sokáig ki sem mozdult házából, most is csak barátaival találkozik néha. „Azt hiszem, a sportolói múltam miatt tudtam ezt túlélni, de nem hiányzik már a közélet, teszem a dolgom, az élet megy tovább” – tette hozzá.

A kérdésre, tisztára lehet-e még mosni a nevét, úgy felelt: – „Nincs ilyen célom.” Olimpiai bajnokként nagyon sok mindent letett az asztalra, ezt már senki nem tudja elvenni tőle. Nem foglalkozik mással, csak magával és a családjával.

Mint a lap emlékeztet, ha a címet nem is, de az olimpiai járadékot meg akarták vonni Borkaitól az ellenzéki pártok. Ez az összeg Borkai esetében körülbelül 330 ezer forint. Végül a Magyar Olimpiai Bizottság úgy döntött, nem vonja meg a pénzt. A volt polgármesternek már nincs cége, ahogy lányának sem, ő ugyanis néhány hete eladta a nevén lévő, vendéglátással foglalkozó vállalkozását.

A történtek megviselték a házasságát, de feleségével újra tudták írni kapcsolatukat. – Jól megvagyok a bőrömben, de ehhez kellett a család nagy segítsége és összezárása is. Elkövettem egy hibát, de az vesse rám az első követ, aki életében nem követett el hibát. Súlyos árat fizettem, de túl vagyok rajta, előre tekintünk – mondta.

A botrány miatt egyébként a horvát rendőrök is vizsgálódnak, ám az expolgármester ennek eredményétől egyáltalán nem tart. – Volt egy megbicsaklásom, amire nem vagyok büszke, de fel lett építve egy koncepció, amire mondhatnám azt is, hogy minden szava csúsztatás és dezinformációból származik. Soha nem voltam korrupt és nem is drogoztam – szögezte le határozottan. Borkai szerint a balliberális média „habosította fel” a történetet.

Bár Borkai a legtöbb témától nem zárkózott el, a közéleti kérdésekre nem felelt. Mint mondta, „nincsenek már gondolataim a politikában”, de hozzátette, polgármestersége alatt sokat fejlődött Győr városa. Utódjáról, Dézsi Csaba Andrásról annyi mondott, hogy „se jóban, se rosszban” nincs vele, de már a helyi politika alakulását sem követi.

Arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e bármikor még a közéletbe, azt válaszolta: „Soha ne mondd, hogy soha. De most azt tudom mondani, nem tervezek ilyesmit”.