Brüsszel mentőövet nyújtana a magyar napelemeseknek

Brüsszel mentőövet nyújtana a magyar napelemeseknek

Napelem-panelek egy ház tetején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság elvárja a lakossági visszatáplálás lehetőségének visszaállítását is, ez szintén szükséges ahhoz, hogy hozzáférjünk a helyreállítási alap forrásaihoz – számolt be róla a 24.hu. A november 30-án kiadott melléklet szerint az intézmény a megújuló energiaforrás-beruházások engedélyezési eljárásának a rendjén kíván javítani.

A kérés szerint a lehető leghamarabb, legkésőbb jövő év december 31-éig hatályát kellene veszítse az a frissen bevezetett intézkedés, amely megszüntette a korábban fennálló lehetőséget. Nemrég még lehetséges volt ugyanis, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba.

A magyar kormánynak teljesítenie kell az unió által elé tett csomagot, hogy hozzáférjen ahhoz az 5,8 milliárd euróhoz, amelynek folyósítását már egy jó ideje visszatartják. Az intézkedések változtatásának határideje március 31., a hatályba lépés viszont elhúzódhat eszerint akár 2024 végéig is.

A kormány még októberben tette közzé, hogy megszűnik a napelemes rendszerek termelte, fel nem használt villamos energia hálózatba táplálási lehetősége.