Bud Spencer–Terence Hill-filmből is idézett Orbán a kongresszusi beszédében

Bud Spencer–Terence Hill-filmből is idézett Orbán a kongresszusi beszédében

„Ha kicsi a tét, a kedvem sötét.” Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang-montázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban nem mutatott különösebb érdeklődést a miniszterelnök a filmművészet valamint a filmes idézetek iránt, ám erre frappánsan rácáfolt a Fidesz hétvégi kongresszusán - melyen nem mellékesen ellenfél nélkül újabb két évre megválasztották a párt elnökének.

„Ha kicsi a tét, a kedvem sötét” - mondja Johnny Firpo bőrébe bújva Terence Hill Sergio Corbucci 1978-as „…és megint dühbe jövünk” című akcióvígjátékában. És 2021-ben ugyanezt a mondatot építette be a Fidesz XXIX. Kongresszusán elmondott beszédébe Orbán Viktor miniszterelnök, a forrás megemlítése nélkül.

Orbán rögtön ezután a Disney-féle 1999-es animációs Tarzan-feldolgozás egyik betétdalát adta elő prózában. Az eredetiben Phil Collins, magyarul Ákos által énekelt „Gyermekember” egyik bölcsességét idézte, miszerint: „A csúcsra is csak akkor érhetsz, ha egy hegy elédbe áll”. A kormányfő korábban többször nyilatkozott arról, hogy kedveli Ákos dalait, az egészen e vasárnapig nem derült ki, hogy a rajongása Ákos gyermeknótáira is kiterjed.

Az előző két példa ellenében nem jelent újdonságot, ha egy politikus Bacsó Péter 1969-es klasszikusából, A tanúból idéz. A Fidesz elnöke ezt is megtette a kongresszuson. Orbán Viktor Virág elvtárs szerepébe bújva jelentette ki, hogy „csapásokat adunk és kapunk”, igaz ezt kiegészítette azzal is, hogy „és bár a csapásokat mi adjuk, de nemcsak mi kapjuk, vagy ha mi kapjuk is, nem mindig nekünk fáj a legjobban”. A miniszterelnök egyébként a fenti A tanú-idézetet a saját kiegészítésével abban a szakaszban mondta el, melyben köszönetet mondott a feleségének.

A szóban forgó Orbán-beszédet itt tudja végigolvasni, kérjük olvasóinkat, hogy ha lelnek további filmes idézetet benne, osszák meg szerkesztőségünkkel.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.