„Budapest ki lesz véreztetve”: korrupciós vádak és tisztázatlan pedofilügy Óbudán

„Budapest ki lesz véreztetve”: korrupciós vádak és tisztázatlan pedofilügy Óbudán

Performansz a képviselő-testület ülésének szünetében (Fotó: Ficsor Benedek/Magyar Hang)

Fotó: Ficsor Benedek / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Fidesz elkezdte a putyini kampányát – mondta Kiss László DK-s polgármester, az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat csütörtökre összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésén. A képviselők a fideszes frakció kezdeményezésre ültek össze, a kormánypárti politikusok ugyanis belső vizsgálaton is tisztázni akarják, hogy „milyen fiktív szerződéseket kötött a DK-s önkormányzat és annak cégei a letartóztatott gazdasági szereplőkkel”. A feszült légkörben lezajlott ülésen a korrupciós vádakra a kerület korábbi vezetése alatt történt pedofil-üggyel reagált Kiss László.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” bűntette és más bűncselekmények miatt „több helyszínen eljárási cselekményeket foganatosított és négy személy őrizetét rendelte el” – közölte a szervezet március 6-án. Lapunk kérdésére akkor azt a tájékoztatást adták, hogy az említett bűncselekmények 2021-ben történtek. A gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte.

Nem tűrjük a rágalmazást – reagált az ügyre az önkormányzat március 10-én, amikor a honlapjukon nyilvánosságra hozták az érintett szerződéseket. – Önkormányzatunk minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást. Nincs takargatnivalónk – írták, majd hozzátették: a III. kerület elleni támadás pusztító ereje és módszere a legsötétebb történelmi időket idézi, és azt mutatja, hogy a pedofil botrányok miatt országosan is folyamatosan gyengülő Fidesz teljes gátlástalansággal kapaszkodik a hatalmába. Magyarország a putyinizálódás útjára lépett.

A március 21-i képviselő-testületi ülést megelőzően a helyi Fidesz aktivistái molinókat feszítettek ki a Városháza előtt, amelyeken Kiss László lemondását követelték, majd az épület ablakából egy, a polgármester arcképét mintázó maszkot viselő férfi „korrupciós pénz” feliratú papírlapokat szórt ki – az üres téren várakozó újságírók és fotósok legnagyobb örömére. A média jelentős számmal képviseltette magát, nem véletlenül, az esemény a kölcsönös vádak miatt az átlagos önkormányzati üléseknél mozgalmasabbnak ígérkezett. Végül csupán zsúfoltabb lett, mozgalmasabb nem, hiszen a fideszes képviselők semmi új információval nem álltak elő. Puskás Péter frakcióvezető azt javasolta, állítsanak fel ideiglenes bizottságot, amelynek feladata a hatósági vizsgálatban szereplő szerződések vizsgálata lenne. A testület nem szavazta meg a javaslatot. – A hatóságok bevonása a választási kampányba már korábban is a Fidesz szokása volt. Most azonban azt látjuk, hogy eleve erre építik a stratégiájukat. A kerületünk nem az első és félek, nem is az utolsó elszenvedője ennek a stratégiának. Budapest ki lesz véreztetve – reagált a vádakra az ülésen Kiss László. A polgármester elmondta, az önkormányzat a nyilvánosság erejével válaszolt a lejárató kampányra. – A vádak abszurdak, de nem újak. Ugyanezt a módszert használták Szabó Tímea ellen a 2022-es országgyűlési választás kampánya során, sikertelenül – fogalmazott a polgármester.

Kiss László szerint a korrupciós vádakkal a helyi Fidesz a saját „bicskei-ügyéről” akarja elterelni a figyelmet. – Arról, hogy a korábbi polgármester, Bús Balázs idejében a városvezetésnek milyen szerepe volt az egyik kerületi óvodában történt abúzus elhallgatásában. A nyilvánosság négy évvel ezelőtt értesülhetett róla, hogy egy III. kerületi önkormányzati fenntartású óvodában dolgozó óvónő korábban éveken át készített pornográf felvételeket a rá bízott gyerekekről. A rendőrség 2020. áprilisában közölte, hogy a nő nem egyedül, hanem élettársával dolgozott. A Nemzeti Nyomozó Iroda mellett az Europol és más külföldi szervek is részt vettek az ügy felderítésében. Kiderült, a férfi saját gyerekükkel is folytatott szexuális cselekményeket. Az óvodásokról készített felvételeket aztán a darkweben terjesztették, feltehetően pénzért. A 2020 tavaszán indult önkormányzati belső vizsgálat szerint a korábbi városvezetés súlyos mulasztásokat követett el. – Ahelyett, hogy a gyermekvédelmi szabályok kidolgozását sürgették volna, vagy segítették volna az óvodai dolgozók felkészítését a szexuális visszaélések megelőzésére, a bántalmazás jeleinek felismerésére, okunk van feltételezni, hogy arra vonatkozóan tettek lépéseket, hogy az eset ne derüljön ki – közölte négy éve Kiss László. Belső ellenőrzés nem zajlott, és a képviselő-testületet sem tájékoztatták a történtekről. Sőt, a képviselő-testülettel el is fogadtatták közben az óvodapszichológusi létszám csökkentését. A kerület jelenlegi vezetése szerint mindez azért történhetett, mert a közelgő választások előtt a Fidesz el akarta kerülni a botrányt. Bús Balázs akkori közleményében hangsúlyozta: az előző vezetés minden, gyermekeket érintő, bántalmazással összefüggő és egyéb ügyben segítséget nyújtott mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő a korábbi polgármester állításai ellenére megismételte a vádakat, mire Bús Balázs jogi úton követelt elégtételt a párbeszédes politikustól – büntetőfeljelentést tett, és polgári peres eljárást is indított. A bíróság mindkét esetben Szabó Tímea javára döntött. – Nekem van igazam, igenis meg lehet fogalmazni politikai és morális értékítéletet a nagy nyilvánosság előtt is egy olyan emberről, aki III. kerületi polgármesterként eltitkolt egy gyerekek ellen elkövetett borzalmas szexuális bűncselekményt – kommentálta a Fővárosi Ítélőtábla döntését az országgyűlési képviselő tavaly májusban.

– Már önmagában is megdöbbentő, hogy Bús Balázs újra pozícióért állhat sorba – mondta a csütörtöki ülésen Kiss László. – Ez azt mutatja, hogy önöknek semmi sem számít, önöknél semminek nincs következménye – fogalmazott a polgármester. – Egy nemzetközi nyomozás eredményeként felszámoltak egy pedofil-hálózatot, amelynek tagjai azóta börtönben ülnek – mondta a Bús Balázst ért vádakra reagálva Puskás Péter fideszes frakcióvezető a képviselő-testületi ülést követően. – Amikor az esetről az önkormányzat annak idején tudomást szerzett, akkor a rendőrség a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva titoktartást kért a kerület vezetésétől. Ennek érdekében nem tártuk az ügyet ország-világ elé – fogalmazott a politikus az újságírói kérdésre. Puskás Péter hangsúlyozta, a bűncselekmények két évvel azelőtt történtek, hogy a kerület vezetése tudomást szerzett azokról 2019-ben. Kiderült, az elkövető akkor már szülési szabadságon volt, így az önkormányzat már nem tehetett semmit az ügyben. A frakcióvezető szerint Bús Balázs korábban nem tudott a vádakról, később pedig a nyomozás miatt nem hozhatta nyilvánosságra az ügyet.