Bűnösnek mondták ki a DK alelnökét garázdaság és a választás rendjének megsértése miatt

Bűnösnek mondták ki a DK alelnökét garázdaság és a választás rendjének megsértése miatt

Varju László és a biztonsági őrök 2018. december 17-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsőfokon bűnösnek mondta ki és 900 ezer forint pénzbírságra ítélte hétfőn a Fővárosi Törvényszék Varju László országgyűlési képviselőt, a Demokratikus Koalíció alelnökét garázdaság és a választás rendjének megsértése miatt – írja a Magyar Nemzet. A testi sértés vádja alól felmentették a politikust. Varju László és az ügyészség is fellebbez az ítélet ellen, utóbbi szabadságvesztés kiszabásáért.

Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét, a párt alelnökét egy 2018-ban elkövetett, választás rendje elleni bűntett és – az MTVA épületében 2018 decemberében történtek miatt – garázdaság vétsége miatt ítélte el elsőfokon a Fővárosi Törvényszék. A választás rendje elleni bűncselekményt a bíróság ítélete szerint a politikus akkor követte el, amikor 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt képviselőjelöltként anyagi juttatást ígért a hozzá hasonlóan Újpesten induló Horváth Imre független jelöltnek, hogy visszalépjen a jelöltségtől. Garázdaságot pedig akkor követett el, amikor 2018 decemberében, több országgyűlési képviselővel együtt bement az MTVA székházába, a biztonsági szolgálat pedig testi kényszert alkalmazott vele szemben, amelynek ellenszegült. A vád szerint a dulakodás során testi sértést is elkövetett az egyik biztonsági őr sérelmére, ebben azonban nem találta bűnösnek a bíróság. 

A DK közleményt adott ki az ügyben, amelyben felháborítónak nevezték az ítéletet. – Azok után, hogy az MTVA fegyveres biztonsági őrei leteperték és a földön húzták Varju László országgyűlési képviselőt a köztévé épületében a fideszes rabszolgatörvény elfogadása idején, a bíróság ma úgy döntött, hogy pénzbüntetésre ítéli elsőfokon, nem jogerősen az eset elszenvedőjét, Varju Lászlót. Nincs még egy olyan európai ország, ahol megtörténhetne az, hogy egy, a törvény adta jogával élő országgyűlési képviselőt bántalmaznak egy középületben, majd a végén még őt ítélik el a bíróságon is, miközben bántalmazóit futni hagyják – írta a párt. A közlemény szerint az ítélet felháborító voltát az sem csökkenti, hogy a testi sértés nyilvánvalóan hamis vádjában felmentették Varju Lászlót.

A DK szerint a Varju László elleni bírósági ítélet a „putyinizálódó orbáni Magyarország legsúlyosabb kordokumentuma”.

Címkék: ítélet, DK, Varju László