Akkugyár-népszavazás: ketten támadták meg a debreceni választási bizottság döntését

Akkugyár-népszavazás: ketten támadták meg a debreceni választási bizottság döntését

Szekeres Antal, Debrecen jegyzője petíciót vett át az akkumulátorgyár ellen tiltakozóktól 2023. február 9-én

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bíróság elé került vagy kerül több akkugyáras népszavazási kérdés is, amelyet akár a helyi, akár az országos választási bizottságok utasítottak el. Mint megtudtuk, Debrecenben két korábban elkaszált kezdeményezést is bíróságra vittek, illetve az LMP is bejelentette, hogy ugyanígy tesznek az ő elutasított kérdésükkel.

Két magánszemély támadta meg eddig a debreceni Helyi Választási Bizottságnak (HVB) azt a döntését, amellyel februárban népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg – tudta meg lapunk a Debreceni Törvényszéktől. Dobó Dénes szóvivő érdeklődésünkre azt közölte, hogy a két felülvizsgálati kérelem befogadhatóságáról ugyanakkor még nem született döntés, az a későbbiekben várható. Mindkét esetben a benyújtott kérdés hitelesítésének megtagadását kifogásolják.

Noha a bíróság nem közölte, hogy kik támadták meg a HVB döntését, akadnak támpontok, amelyek ebben segítenek. A Momentum ugyanis bejelentette, hogy éltek felülvizsgálati kérelemmel a saját kérdésük ügyében. Mint arról beszámoltunk, január végén Mándi László, a Momentum egyik önkormányzati képviselője nyújtott be kérdést, amelynek hitelesítését elutasították. Továbbá a Mi Hazánk Mozgalom volt országgyűlési képviselő-jelöltje, Salánkiné Kuti Zsuzsanna is megtámadta a HVB az ő kérdését ugyancsak elutasító határozatát. Ez a debreceni Helyi Választási Iroda friss közléséből derül ki.

A Helyi Választási Bizottság február 22-i döntéséről korábban részletesen írtunk. Akkor három népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg a HVB. Egyet a Momentum egyik önkormányzati képviselője, egy másikat a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési választáson indult jelöltje adott be, de egy Debrecenben ismeretlen magánszemély is nyújtott be népszavazási kérdést. Az elutasításról szóló indoklásokban közös, hogy a bizottság úgy ítélte meg, hogy a kérdések alapvető jogok korlátozására, a magántulajdonra és a szabad vállalkozást biztosító jogokat korlátozására irányul. A kérdésekről, az elutasítás egyéb indokairól másik cikkünkben olvashatnak részletesen, amelyben egy közigazgatási ügyekben jártas jogász is elmondta álláspontját a kérdéseket illetően.

Az előző héten pedig arról számoltunk be, hogy újabb népszavazási kérdéseket nyújtottak be. Friss fejlemény, hogy a Salánkiné Kuti Zsuzsanna március 16-án beadott kérdése viszont már az első szűrőn fennakadt. Szekeres Antal jegyző – mint a Helyi Választási Iroda vezetője – ugyanis elutasította. Az indoklás szerint ez azért történt, mert nem nyújtható be újabb kérdés a hitelesítést megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig. És mivel Salánkiné felülvizsgálati kérelemmel élt az előző kérdése ügyében, így még nem jogerős a HVB előző elutasító döntése. Továbbá a kérdése tárgya azonos az előző benyújtott kérdésével, ezért az indoklás szerint nem felel meg a jogszabályi feltételeknek.

Ettől függetlenül is további négy kérdés vár elbírálásra a Helyi Választási Bizottság előtt. Mint arról beszámoltunk, a négy kérdés mindegyikét magánszemélyek nyújtották be március 3-án, ebből hármat Fónainé Pásztor Enikő. Ő egyike a kínai CATL 9000 főt ígérő óriásberuházása miatt mozgolódó civileknek, akiket a debreceni tüntetéseken „mikepércsi édesanyák” néven emlegettek. Ők fogalmazták meg a kérdéseket, amelyeket – a törvényi előírás alapján – egyiküknek szervezőként névvel is vállalnia kellett.

Egy másik személytől, Bíró Zoltántól ugyancsak március 9-én érkezett népszavazási kezdeményezés. Az ő kérdése is ezen a síkon mozog: „Akarja-e Ön, hogy Debrecen közigazgatási területén akkumulátor gyártó üzemet létesítsenek?”. A Helyi Választási Bizottságnak ezúttal is 30 napon belül kell döntenie a kérdések hitelesítéséről.

Mint arról beszámoltunk, az LMP országos népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság elutasította.