CEU: A kormány azt közölte, hogy nem fogja aláírni a megállapodást

CEU: A kormány azt közölte, hogy nem fogja aláírni a megállapodást

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Ha decemberig nem történik haladás, a CEU Bécsbe költözteti az Egyesült Államokban akkreditált képzési programjait – az Index értesülése szerint ezt jelentette be az egyetem vezetése az intézmény csütörtöki gyűlésén. Az amerikai nagykövetet a kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal.

David Cornstein nagykövet ennek ellenére ígéretet tett rá, hogy megpróbálja kijárni decemberig az egyezmény aláírását.

Aki Budapesten kezdte meg a tanulmányait, az itt is fejezheti be, megtartják az itteni épületeiket. Bécsben már rendelkezésre állnak a helyek, az akkreditáció is elintéződött.

Az egyetem vezetése 14 órától tart sajtótájékoztatót.

A hvg.hu információi szerint a Momentum és az LMP ifjúsági szervezetei máris demonstrációt hirdetettek meg, miután a lehetséges távozásról szóló hírek elkezdtek keringeni a sajtóban.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Bécsbe költöznek? Élőben a CEU sajtótájékoztatója. A videó forrása: https://www.youtube.com/ceuhungary/live

Közben a sajtótájékoztatóval egy időben a CEU lapunkhoz is eljuttatott közleményében arról tájékoztatott: az egyetem kampuszt nyit Bécsben, hogy 2019-től is biztosítva legyenek amerikai diplomát adó képzései.

– Az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni. A kuratórium 2018. december elsejével hagyta jóvá a költözést. A döntés oka az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten – áll a CEU közleményében.

„Talán egy talonban tartott kártya vagyunk a miniszterelnök zsebében" - Magyar Hang

A diákjaik 10 milliárd forint körüli összeget hoztak Magyarországra és ilyen nagyságrendű a költségvetéshez való hozzájárulásunk is. Interjú Enyedi Zsolt rektorhelyettessel.

Mint írják, a CEU szándéka mindig is az volt, hogy Budapesten maradjon, ahol több mint 25 éve van az otthona. A magyar kormányzat azonban 2017. áprilisa óta jogi bizonytalanságban tartja az intézményt. „Tizennyolc hónapig védelmeztük a jogunkat ahhoz, hogy amerikai diplomákat adó intézményként Budapesten maradjunk, de nem sikerült olyan garanciákat kapnunk a magyar kormányzattól, amelyek biztosítanák tanszabadságunkat” - mondta Michael Ignatieff.

A költözés azt is jelenti, hogy visszatérünk a CEU eredeti, több kampuszt is magába foglaló tervéhez

A CEU elnök-rektora ugyanakkor azt is leszögezte: „A CEU elkötelezett marad Budapest mellett, és továbbra is gazdagítani fogja a város szellemi és kulturális életét. A lehető legtöbb kutatási és oktatási tevékenységünket Budapesten tartjuk.”

A CEU oktatási programokat indított partnerintézményével, a Bard College-dzsal. A megállapodástervezet értelmében a magyar hatóságok megvizsgálták ezeket a programokat, New York Állam Oktatási Hivatala pedig megerősítette a magyar hatóságok részére, hogy a CEU New York államban végzett oktatási tevékenysége tökéletesen megfelel a megállapodástervezet feltételeinek. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni a New York állammal kötendő megállapodást. Minden erőfeszítés, amely megoldást keresett arra, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó intézményként Budapesten működhessen, meghiúsult – írták a közleményben.

„A CEU-t örömmel fogadja mind Bécs városa, mind Ausztria kormánya. Ezért őszintén hálásak vagyunk” – mondta Leon Botstein, a CEU Kuratóriumának elnöke. „Örömmel várjuk, hogy a világ több mint 90 országából érkező diákunknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy egy másik jelentős közép-európai fővárosban tanulhassanak.”

„A költözés azt is jelenti, hogy visszatérünk a CEU eredeti, több kampuszt is magába foglaló tervéhez” – mondta Botstein, aki azóta vesz részt az intézmény életében, amióta az egyetem ötlete felmerült 1990-ben.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy úgy látják, a magyar kormány és a CEU közti viszony rendezhető, mindenképp szeretnének Magyarországon maradni, továbbra is úgy gondolják, hogy Magyarország az otthonuk. Decemberig még van idő, hogy a kormány aláírja a megállapodást.

Ha odáig jutnak, hogy el kell dönteniük, mi lesz a budapesti épületeikkel, biztosak benne, hogy akadémiai képzésre fogják használni. A genderszakot Bécsben működtetni fogják – mondta Enyedi Zsolt kérdésre válaszolva.

Közös döntés volt, senkinek nincs vétójoga

– Közös döntés, mint tudják, a kuratórium 21 főből áll, és nagyon nagyra értékeljük mindazt, amit Soros György az egyetemért tesz, de ő is csak egy tag. Senkinek nincs vétójoga, az, amiről itt beszéltünk hosszú egyeztetések, tárgyalások után egy közös döntés – közölte a CEU elnök-rektora.

Ami a CEU könyvtárát és archívumát illeti, Ignatieff a The New York Times kérdésre arról beszélt: „Mi mindenképp szeretnénk Budapesten maradni, a könyvtár, a legkomolyabb hidegháborús archívummal, itt van felettünk. A magyar kormány mindig azzal vádol, nem tartjuk magunkat a magyar törvényekhez, de hadd mondjam el, mi kizárólag azokat követve járunk el.”

Címkék: ceu