Cigánytelepről indulva lett díjnyertes tévés, végül mégis a bűn útjára lépett

Cigánytelepről indulva lett díjnyertes tévés, végül mégis a bűn útjára lépett

A letartóztatott B. Béla (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mélyszegénységből a tehetségével és szorgalmával tört ki, amelynek köszönhetően már fiatalon példaképként tisztelték, szakmai munkásságát is díjakkal ismerték el – ő a Kékfény korábbi riportere, akit nemrég gyanúsítottak meg azzal, hogy bordélyhálózatot üzemeltetett.

B. Béla teljes nevét a köztévé bűnügyi magazinjának hétfői adásában tették közzé, a biztosnak tekinthető forrásból származó információt így számos sajtóorgánum megírta. Mi azért nem közöljük, mert meglátásunk szerint bár közismert személyről, de nem közszereplőről van szó, arról pedig cikkünk megjelenéséig nem tudtunk meggyőződni, hogy B. Béla hozzájárult-e neve közléséhez, az MTVA ugyanis nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésünkre (sem).

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a múlt héten tartóztatták le a 44 éves férfit azzal a gyanúval, hogy bordélyhálózatot üzemeltet. Később kiderült, hogy a Kékfény riporteréről van szó, amit a köztévé is elismert. A csatorna közölte azt is, hogy az illetőt elbocsátották, addigi riporteri munkáját pedig semmilyen irányban nem érte befolyás. Sajtóértesülések szerint a gyanúsított beismerő vallomást tett: az általa bérelt lakások tulajdonosai, akiknek azt hazudta, hogy családalapításhoz keres lakást, nem tudtak arról, mi a valódi szándéka. Kiderült az is, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, jelenleg is több büntetőeljárás van vele szemben folyamatban, ezért a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását. Ha elítélik, akár öt évet is kaphat.

B. Béla nevére rákeresve olyan információkra bukkanni az interneten, amelyek alapján – lelepleződéséig – a riporter komoly sikertörténetet tudhatott a háta mögött, sokak számára példát mutatva és reményt adva arra, hogy szorgalommal, kitartással igenis ki lehet kecmeregni a legnagyobb kilátástalanságból is.

A riporter a Magyar Televízió munkatársaként 2007-ben, alig 29 évesen érdemelte ki a Hégető Honorka Alapítvány fődíját Uzsora című munákjával. Az alapítvány pályázatán azok a televíziós műsorkészítők indulhattak, akik kisebbségekkel, hátrányos helyzetű emberek sorsával, és a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó műsort, riportot készítettek. A győztes pályázatokat bruttó egymillió forinttal jutalmazták. A háromfős zsűri elnöke Baló György volt.

A Napi.hu és a Vg.hu online archívumaiban tárolt cikkek szerint egy évvel később, 2008. decemberében B. Béla újabb elismerést kapott: ő vehette át a Pannon Példakép Alapítvány díját és az azzal járó egymillió forintot. A Napi.hu cikkéből több életrajzi adat is kiderült: „B. Béla, a Magyar Televízió riportere Pétervásáráról, egy cigánytelepről származó 30 éves fiatalember, akinek az ottani nyomorból – egy közgazdasági előkészítőre beiratkozva, ahol szállást és ösztöndíjat kapott - sikerült eljönnie. (…) Saját erőből javított az életén, és ezeket az energiákat visszafordította: beszél erről, vállalja honnan jött, saját kitörésének történetével igyekszik hatni sorstársaira.”

A már nem aktív, ám az interneten még elérhető Hajnali Fény blogon fellelhető egy 2009 januárjában sugárzott rádiós portréműsor felkonfja is, amelynek vendége B. Béla volt. A szöveg egy tőle származó idézettel indul: „Egy putriban születtem, ami csoda, hogy össze nem szakadt, mert épp csak egy gerenda tartotta össze.” Az életrajzi elemeket részletesebben is bemutató szövegből kiderül, hogy a cigánytelepen, ahová született, fél kilométerre volt az első kút, s kályhával főztek és fűtöttek. Felidézik, hogy B. Béla a Szegedi Egyetem kommunikáció szakos hallgatójaként tanult és roma pályázóként ösztöndíjat kapott, illetve egzisztenciális feltételeket is biztosítottak számára. Sajtós pályafutását a Roma Sajtóközpontban kezdte gyakornokként, részt vett a Független Média Központ ösztöndíj programjában, és gyakornokoskodott a Magyar Hírlapnál, valamint az Inforádióban. Ezt követően egy EU Phare-programjából finanszírozott roma integrációs kampányon dolgozott szóvivőként, majd 2006-ban kezdett az MTV-nél gyakornokként a Roma Produkciós Iroda Alapítvány programjának keretében. A köztévénél kipróbálta magát az Este című hírműsorban, a Regionális Híradóban, a Híradóban, majd a Kékfény, és a Szempont című magazinműsoroknál folytatta.

A B. Béla addigi életét és munkásságát összefoglaló szövegből kiderül az is, hogy a díjnyertes Uzsorások éppen a magyarországi romák életéből dolgoz fel egy témát. „Az alig pár perces riport eddig az egyetlen, amely a kényes témát úgy tudta képre vinni, hogy egy adósrabszolga saját arcával vállalta a nyilatkozatot” – áll a műsor bevezető szövegében, amely szerint B. Béla mindig úgy próbálja feldolgozni a bűneseteket a Kékfényben, hogy a bűnhöz vezető út emberi vonatkozásait is felvázolja riportjával.

Az MTVA-tól egyébként afelől is érdeklődtünk, hogy munkáltatóként volt-e tudomásuk arról, hogy B. Béla büntetett előéletű, valamint hogy a műsorvezetéshez, elvárás-e a feddhetetlen előélet, illetve erkölcsi bizonyítvány bemutatása, s ha igen, B. Béla esetében miért tettek kivételt. Azt is megkérdeztük, hogy az eset után átvilágítja-e az MTVA munkatársait. Válasz cikkünk megjelenéséig nem érkezett.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.