Civilek is beszállnak Debrecenben az előválasztásba

Civilek is beszállnak Debrecenben az előválasztásba

A debreceni Aranybika Szálló épülete (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentkezett az ellenzéki előválasztásra a Debrecen közéletében húsz éve jelenlévő Civil Fórum Debrecen Egyesület. A szervezet a város mindhárom országgyűlési választókerületében állítana jelöltet (1-es vk.: Illés-Rácz Mariann; 2-es vk.: Fülep Olivér; 3-as vk.: Szabó Zsolt). A fejlemény azért váratlan, mert a jelenleg két közgyűlési képviselővel bíró szervezet – önmeghatározása szerint – helyi ügyek mellett száll síkra, politikai pártoktól távol tartja magát, ennek megfelelően eddig nem is állított jelöltet országgyűlési választáson.

Gondola Zsolt, az egyesület elnöke – egyben az egyik önkormányzati képviselője – az indulás szándékát érdeklődésünkre azzal magyarázta, hogy azoknak kívánnak az előválasztáson alternatívát nyújtani, akik a Fidesz protest szavazói, de nem szimpatizálnak az ellenzéki pártokkal. Nekik Debrecenben nincs kire szavazniuk. – Azt szeretnénk megnézni, hogy a fideszes szavazók és az ellenzéki pártok elkötelezett szavazói mellett vannak-e tömegével ilyen választók – mondta. – A másik oka az indulási szándékunknak, hogy helyben minden pártszervezet részt vesz az előválasztáson, aminek a helyi politikai erőviszonyokra, a majdani önkormányzati választásra is lehet hatása. Ezek miatt a Civil Fórum nem teheti meg, hogy kimarad az előválasztásból – fogalmazott.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke, önkormányzati képviselője (Fotó: Gondola Zsolt magánarchívuma)

Felvetésünkre – hogy miként fogadták az ellenzéki előválasztás résztvevői a szándékuk deklarálását –, Gondola Zsolt azt felelte, hogy meglepetést keltett, az ellenzéki pártoknál és a Fidesznél is.

Az indulásukhoz első körben egy úgynevezett befogadónyilatkozatra van szükség. Ennek lényege, hogy már előre jelezniük kell, ha nyernének majd jövő tavasszal, az együttműködő hat ellenzéki párt melyikének frakciójába ülnek be. Az előválasztáson ugyanis csak akkor indulhatnak, ha ez előre tisztázva van. Gondola Zsolt azt mondta, hogy négy pártot kerestek meg (Momentum, Jobbik, Párbeszéd, LMP). Azért őket – folytatta –, mert ők korábban közölték, hogy szeretnének a civilekkel együttműködni. Újbóli kérdésünkre, hogy melyik országgyűlési frakcióba ülnének be az egyesület indulói, ha nyernének, az elnök azt felelte: megvárják a pártok visszajelzését. Egyébként a négy párt frakciójából bármelyikbe beülnének az egyesület jelöltjei, ezzel is kifejezve, hogy nem kötik az egyesületet ideológiai keretek – magyarázta. Hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy a civil együttműködést hirdető pártok visszautasítanák a jelentkezésüket. Az ugyanis szerinte politikai öngól lenne.

Mint arról beszámoltunk, a Pálinkás József nevével fémjelzett Új Világ Néppárt a megalakulásakor egyértelművé tette, hogy keresik a civileket, szervezeteket, a párt az előválasztáson helyben elismert civilek indulását támogatja. Erre Gondola Zsolt úgy reagált, hogy nem kereste őket Pálinkás József szervezete, megjegyezve, hogy a Civil Fórum számára alapelv: az egyesület nem pártok kiszolgálója.

– Tart-e attól, hogy rásütik a Civil Fórumra, azért indul az egyesület az ellenzéki előválasztáson, hogy ezzel – a Fidesz érdekeinek megfelelően – betartson az ellenzéki pártoknak? – kérdeztük. Gondola Zsolt erre visszakérdezett: „Mivel tartanánk be? Az elindulással?”. Azzal folytatta: az előválasztás számukra referenciaszavazás.

– Az előválasztáson a törzsszavazók fognak voksolni. Mi a bizonytalanokat, a pártok felé nem elkötelezetteket szólítanánk meg. A Fidesz érdeke ebben nem értelmezhető. A Civil Fórum ideológiailag nem elkötelezett, alapvetésünk a pártoktól való távolságtartás – magyarázta. Felvetésünkre hozzátette: ugyan egy helyi portál „Fidesz-közeli szervezet hírében álló egyesületként” írt a Civil Fórumról, de az indulásukkal azt is bizonyítanák, hogy az egyesület az ellenzékhez tartozik. Állítja, a debreceni közgyűlésben az előző húsz évben a Civil Fórum volt a városvezetés legerősebb kritikusa.

Kérdésünkre, miszerint – függetlenül az előválasztás kimenetelétől – részt vesz-e az egyesület a 2022-es országgyűlési választáson –, az elnök azt felelte: változatlanul a helyi közéletben kívánnak részt venni. A felvetésnek akkor lehet relevanciája, ha az ellenzék nem teszi lehetővé az indulásukat az előválasztáson.