Majdnem félmilliárd forintnyi civil pénz ment fideszesekhez

Majdnem félmilliárd forintnyi civil pénz ment fideszesekhez

Húszezer forintosok (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem 425 millió forint értékben kaptak támogatást fideszesek 2022-ben a Magyar Falu Program civil pénzeiből, azaz a falusi civil alapból – derül ki a Népszava összesítéséből. A pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, ezek között 113 olyan van, ami egyértelműen a Fidesz–KDNP-hez köthető, mivel ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői mind-mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy nyíltan kampányoltak a választások alkalmával a kormánypártok mellett.

A lap szerint ez a teljes, mintegy 4,8 milliárd forintos civil pénzalap 8,8 százaléka, a pályázatoknak pedig a 7,8 százaléka. A falusi civil pénzekre négy kategóriában nyújthattak be pályázatokat: civil szervezetek ingatlanberuházási és felújítási támogatása, gépjárműbeszerzési támogatás, eszközbeszerzési támogatás, valamint programszervezési támogatás. A legnagyobb megítélt összeg 7 millió forint volt, a legkisebb pedig 290 ezer forint. A Népszava szerint figyelemre méltó, hogy a támogatott alapítványok 16 százaléka sporthoz, főként a labdarúgáshoz köthető, 5 százaléka hagyományőrző, 2 százaléka horgász egyesület, 4 százaléka pedig tevékenységi körét tekintve vadászattal foglalkozik. Több fideszes politikus egyesülete is kapott pénzt, Simon Miklós, Szabolcs-Szatmár-Bereg 6. választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjének családja például 14 milliót összesen.

A Népszava megkereste a Miniszterelnökséget, hogy összesen hány pályázat érkezett be a falusi civil alapra, milyen szempontrendszer alapján választották ki a nyerteseket, és ellenőrzik-e, hogy a szervezetek mögött valós tevékenység áll-e. Arról is érdeklődtek, hogy a különböző tisztségviselők szervezetei mire kértek és kaptak pénzt. Érdemi választ a kérdéseikre nem kaptak, mindössze annyi derült ki, hogy a civil pénzre pályázókat „ellenőrzi a lebonyolító szervezet, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelően alátámasztja a bekért dokumentumok köre. A támogatás összegének felhasználását minden esetben tételes elszámolás követi, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő ellenőriz.”