Csák János szerint a modellváltó felsőoktatási intézményeknél „óriási javulás van”

Csák János szerint a modellváltó felsőoktatási intézményeknél „óriási javulás van”

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter köszöntőt mond a Budapest Eurázsia Fórum 2022 konferencián 2022. szeptember 19-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csák János a magyar kultúra napja alkalmából szerepelt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol az MTI összefoglalója szerint a következőket mondta: a polgári kormány a kultúrát nem szűk értelemben veszi, tehát nem csak művészeti alkotásokat, festményeket vagy zenei előadásokat ért rajta, mert a kultúra maga az életmódunk, az észjárásunk.

A kultúráért és innovációért felelős miniszter szerint a világban rengeteg a változás, „nekünk azt kell világosan látnunk, hogy mi az, amit meg akarunk őrizni és mi az, amiben alkalmazkodnunk kell a változásokhoz”. Hozzátette: szükség van a kultúra innovációjára, amihez pedig innovációs kultúrára van szükség.

Azt is kijelentette, hogy egy nemzetállam kulturális miniszterének feladata az ideák versengésének fenntartása.

Ezután jött a kormánytól megszokott brüsszelezés: a tárcavezető úgy látja, hogy Brüsszelben a politikai korrektség jegyében bizonyos témákat, eszméket „egyszerűen le akarnak venni az asztalról”, ritkán fordul elő az a szó, hogy család vagy nemzet, helyette van egy olyan „kilúgozott felfogás, hogy (...) hagyjuk el a hagyományainkat”.

Szerinte a magyar kultúrában az a lényeg, hogy elfogadjuk, „nem az ember a végső ítélő, van nálunk nagyobb erő”. 

Csák az Erasmus ösztöndíjprogramra és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramra kitérve kiemelte, hogy meglátása szerint lesz megegyezés a kormány és az Európai Bizottság között az alapítványi fenntartással működő egyetemek esetében. Mint korábban megírtuk, az Európai Bizottság döntése értelmében azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, a december 15-ét követően elbírált Erasmus+, valamint a Horizont Európa keretprogram pályázataiból nem kaphatnak támogatásokat. Az unióban ugyanis összeférhetetlennek tartják, hogy a kormány által létrehozott alapítványi kuratóriumokat részben fideszes politikusok irányítják. 

Csák erről nem ejtett szót, de dicsérte az alapítványi egyetemeket: szerinte az elmúlt öt évben elkezdődött modellváltás nyomán a felsőoktatási intézményeknél is „óriási javulás van”. Így mind a publikációk, mind a hazai és külföldi hallgatók számában és különféle nemzetközi rangsorokon is előrelépés történt.

Állítása szerint a távközlési szektorban, az energiaiparban és a bankszektorban végbement változások nyomán e három terület ma már világszínvonalú szolgáltatásokat nyújt idehaza.

A miniszter végül szólt arról, hogy vasárnap, a magyar kultúra napján délután öt órára közös Himnusz szavalást hirdettek a Kárpát-medence és a világ magyarsága számára.