Csaknem 9 millió vakcina van még itthon

Csaknem 9 millió vakcina van még itthon

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. május 3-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg is több mint 8,9 millió adag vakcina áll még rendelkezésre itthon – ezt közölte csütörtökön a koronavírusról tájékoztató kormányzati portál.

Mint írták, jelenleg kedvező a járványhelyzet, a járvány ötödik hulláma visszahúzódott, és ez a magas átoltottságnak is köszönhető. A beoltottak száma 6,4 millió fő, 60 százalékuk már a megerősítő harmadik oltást is felvette, 290 ezren pedig már a negyedik vakcinát is kérték. Az oltás lehetősége továbbra is folyamatosan biztosított a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál is. A kórházi oltópontokon minden pénteken lehet kérni az oltást akár időpontfoglalás nélkül is, és továbbra is lehet online is időpontot foglalni. A kormány az Ukrajnából érkező menekültek számára is biztosítja a koronavírus elleni oltás lehetőségét.

Kiemelték, hogy itthon a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki beoltassa magát, ez kizárólag csak egyéni döntés kérdése. Továbbra is javasolják a harmadik vakcinát azoknak, akik már négy hónapnál régebben kapták meg előző oltásukat. A kórházi oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca, és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint elérhetőek az egyes vakcinák.

Magyarországra egyébként eddig 32 millió adag oltóanyag érkezett, ebből mostanáig több mint 16,8 millió adagot használtak fel első, második, harmadik és negyedik oltásra.

Címkék: vakcina