Dán megfigyelők elképedtek azon, amit a levélszavazáson láttak

Dán megfigyelők elképedtek azon, amit a levélszavazáson láttak

Építkezési törmelékek közé dobott, kitöltött szavazólapok a Maros megyei Jedd község mellett. (Fotó: atlatszo.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, a választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet, a Silba két megfigyelőcsoportot is küldött Kolozsvárra, hogy az erdélyi magyarok levélszavazását monitorozzák a magyar parlamenti választásokon. Kijött a gyorsjelentésük (itt elérhető), és az elég lesújtó képet ad a folyamatról.

Április másodikán és harmadikán látogatták meg a kincses városban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács úgynevezett Demokrácia Központját, az RMDSZ által működtetett Eurotrans Alapaítvány szavazóhelyiségét, valamint a kolozsvári magyar konzulátuson a személyes zavazásokat és a másutt leadott levélszavazatok átvételét.

Az EMNT-nél a hagyományos szavazóurnák helyett egy kivágott kartondobozt használtak, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat bárki számára látható helyen, a kartondobozzal egy helyiségben tartották, és az erdélyi falvakból származó levélszavazatokat a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották lezáratlanul és bárki számára hozzáférhetően.

A konzulátuson a legtöbben nem a fülkében töltötték ki a szavazólapot, hanem nyilvánosan. Bár ez a magyar választási törvény szerint legális, a megfigyelők szerint nem felel meg a demokratikus gyakorlatnak. Itt sem volt a szavazóurnán pecsét, és csak két zipzárral voltak rögzítve. Az általuk látott urnában nem voltak ellenőrző papírok sem.

Problémásnak vélik azt is, hogy a falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

„A választás integritását leginkább az sértette, hogy az emberek egynél több szavazatot adtak le” - írják, hiszen láttak egy idős férfi a felesége nevében, egy nőt a fia nevében szavazni. Nem kértek személyazonossági igazolványt azoktól a személyektől, akiknek a szavazatát elhozta, és nem kértek meghatalmazást sem a közvetítőtől. Arra is láttak példát, hogy valaki egyszerre tíz szavazatot dobott be.

„A levélszavazáson rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt” - áll a jelentésben. „Sok esetben megfigyeltük, hogy az emberek egynél több szavazólapot dobtak be, anélkül, hogy a tisztviselők megállították volna őket. 10:29 és 11:31 között 7 szavazó dobott be egynél több szavazólapot, 11:52 és 12:38 között pedig 6 szavazó dobott be egynél több szavazólapot. (...) Miután a szavazatokat megszámolták és kartondobozokba rakták, nem vitték őket a széfbe, hanem a konzulátus folyosóján hagyták őket éjszakára tárolni. A folyosón kívül lévő helyiségben az összes biztonsági kamerát ruhadarabokkal takarták el.”

Címkék: választás 2022