David Pressmannal jártuk be az elhíresült pétervásárai vendégházat – videóval

David Pressmannal jártuk be az elhíresült pétervásárai vendégházat – videóval

David Pressman amerikai nagykövet és Eged István pétervásárai polgármester 2024. június 13-án (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korrupciógyanús esetek miatt elhíresült helyszíneket látogatott meg csütörtökön az Egyesült Államok nagykövete Heves és Hajdú-Bihar megyékben. Olyan beruházásokat, amelyeknél már vizsgálódik a nemrégiben létrehozott Integritás Hatóság.

Először a Hatvanban, 140 millió forintos uniós támogatásból épült kerékpáros kalandpark nyomait tekintette meg David Pressman – a pályát ugyanis már elbontották, miután létezése szűk hét évében összesen 55 kerékpáros használta. Ottmaradt viszont a betonból épült, megdöbbentően hosszú lombkoronasétány, de legalább itt néhol látni róla lombokat is. Újságírói kérdésére, miszerint mi motiválta a látogatásra, a nagykövet azt mondta: „Az Egyesült Államok tisztában van azzal, hogy a korrupció világszerte veszélyezteti a demokráciákat. Ezek olyan kihívások, amelyekkel az Egyesült Államok szerint Magyarországnak és a magyaroknak fontos foglalkozniuk. A korrupció maró hatással van a demokráciára és a demokratikus intézményekre. Szembe kell szállni vele!”

A nagykövet hangsúlyozta: „Nem azért vagyunk itt, hogy ítélkezzünk. Azért vagyunk itt, hogy tanuljunk. Azért vagyunk itt, hogy saját szemünkkel lássuk, miről számolt be az Integritás Hatóság és a független média. A közpénzek megfelelő felhasználásáról a magyar emberek és az Európai Unió hatóságai döntenek. Fontos, hogy saját szememmel lássak néhány ilyen helyet, hogy jobban megértsem a magyarországi korrupcióval kapcsolatos aggodalmakat.” A nagykövet emlékeztetett arra is: a Transparency International korrupcióindexében Magyarországot nevezte meg a legkorruptabb uniós tagállamnak.

Az út másik állomása Pétervására volt, ahol uniós és magyar közpénzből épített vendégházat saját magának a fideszes polgármester. Eged Istvánt nemrég a falu újraválasztotta: 56 százalékot kapott, míg a másik két független jelölt összesen 43-at. A polgármester egyéni vállalkozóként 50 millió forintos EU-s támogatást nyert az épületre. A közpénzek érkezése később is folytatódott: további 15 milliónyi magyar adóforint jutott a kültéri jacuzzira és a kerti konyhára, és 50 millió a vendégházzal szemben lévő horgásztóra, valamint további 140 milliónyi uniós pénz az odavezető földutak fejlesztésére – utóbbi is jól sikerült, kitűnő minőségű aszfaltcsík vezet a házhoz és a horgásztóhoz (a tavat egyébként már Áder János volt köztársasági elnök is kipróbálta, legalábbis a polgármester szerint). A pályázatokat elbíráló bizottság elnöke egyébként pont Eged István polgármester volt, de szerinte ebben nincs semmi kivetnivaló.

A vendégház kapcsán vizsgálatot kezdeményezett 2023-ban az Integritás Hatóság, és több szabálytalanságot is észleltek, ezért fenntartási ellenőrzés lefolytatására szólították fel a közreműködő szervezetet (bármit is jelentsen ez), illetve szabálytalansági eljárás lefolytatására az irányító hatóságot. A polgármesterrel a látogatás során végig ott volt a fia, Egedi István Renátó is, aki egyébként jól beszél angolul, és bizonyára véletlen, hogy ő találtatott a legalkalmasabbnak a városi tulajdonú hulladékszállító cég vezetésére. A vendégház egyébként elérhető a Szallas.hu-n Ház a tónál Vendégház néven: öt szobát kínálnak kiadásra, és mi jövő hétvégére találtunk (volna) szabad időpontot, szobánként 35 ezer forint/éjszaka árfekvéssel.

Az ügy akkor robbant be a köztudatba, amikor a politikust annak idején meglátogatta Hadházy Ákos parlamenti képviselő, akit – velünk ellentétben – nem engedtek be a kapun belül. Egedi akkor éppen a „betegszabadságát töltve” tett-vett az inkább villának vagy vidéki kiskastélynak kinéző kéttornyú vendégházban. Amikor a polgármester észrevette, hogy a nagykövettel újságírók is jöttek, egyenként lekezelt mindegyikükkel, megkérdezve, honnan jöttek. A válaszokat hallva (HVG, 444.hu és Magyar Hang) egy cinikus „mind barátok!” felkiáltással reagált, majd távozáskor a lelkünkre kötötte, ne manipuláljunk, hanem pozitívat írjunk róla. Tanácsát megfogadva a vendégháznál rögzített képeket vágatlanul, a rögzítés sorrendjében raktuk össze.

Az amerikai nagykövet ezután Nyíradonyba látogatott, ahol négy helyszínt is megnézett, mindegyik köthető Tasó László fideszes képviselőhöz. Az „Erdei Harmónia” névre keresztelt látogatóközpont éppen nem látogatható – amikor a nagykövet stábja érdeklődött, hogy be tudnának-e nézni az épületbe, azt a választ kapták, hogy egy rendezvényre készülnek, ezért nem. Erre 800 millió forintot adott az unió. A lázas készülődésnek a helyszínen nem láttuk semmi nyomát, az épület zárva volt.

Szintén zárva volt a futurisztikus külsejű gyümölcsfeldolgozó üzem a semmi közepén – erre félmilliárd forintos állami támogatás jutott, de semmi aktivitás nem látszik az üzemben. Megnéztünk egy kilátót is, valamint a most esküvőhelyszínként üzemelő Lila Akác vendégházat Szakolykertben – ez Hadházy szerint Tasó feleségéé, és erre is jutott bőven uniós közpénz.