Debrecen 3 milliárdot kap a kormánytól a megdrágult energiaköltségekre

Debrecen 3 milliárdot kap a kormánytól a megdrágult energiaköltségekre

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

138 városnak és 17 kerületi önkormányzatnak összesen csaknem 44 milliárd forint támogatást biztost a kormány a megemelkedett energiaköltségekhez – ezt hétfőn este jelentette be a Miniszterelnökség. Egyúttal közzé is tették a listát, hogy ki mennyit kap.

A legtöbb pénz a fideszes vezetésű Debrecennek jut, egészen pontosan 3 milliárd 186 millió. Ez kiugróan a legmagasabb összeg. Öt városnak jut még 1 milliárd feletti összeg, itt már akadnak ellenzéki polgármester által irányítottak is, ilyen a Botka László vezette Szeged, a Veres Pál által irányított Miskolc, vagy éppen a Péterffy Attila vezetésével működő Pécs. Kap még hasonló nagyságrendben támogatást a fideszes irányítású Nyíregyháza és Kecskemét. Az egykori jobbikos Mirkóczki Ádám vezette Eger 929 milliót, míg az MSZP-s Nemény András által irányított Szombathely 632 milliót kaphat.

A főváros önállóan nem szerepel a listán, de 17 önkormányzat igen, közte számos ellenzéki vezetésű is. A legtöbb pénzre mégis a fideszes Borbély Lénárd által irányított XXI. kerület számíthat, 762 millióra. De 729 milliót kaphat a szintén kormánypárti vezetésű X. kerület, míg 696 milliót a Pokorni Zoltán XII. kerülete. Az MSZP-s Horváth Csaba által irányított Zuglónak 546 millió jut, míg a VIII. kerületnek Pikó András vezetése mellett 469 millió.

A teljes listát ITT tudja böngészni.

Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos már korábban tárgyalt a polgármesterekkel, akiktől a pénzért cserébe egy olyan tervet kértek, amely a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségeket mutatja be. Ezek alapján tettek javaslatot arra, hogy kinek mekkora összeget szánnak.