Délutánig kánikula, akár 34 fok, majd elszórtan záporok, zivatarok várhatóak

Délutánig kánikula, akár 34 fok, majd elszórtan záporok, zivatarok várhatóak

Napsütés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délutánig túlnyomóan napos, csapadékmentes idő lesz, ám azt követően előbb az Alpokalján, majd a Dunántúl középső részein is erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok – írja szombati előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hétvége első napján többnyire mérsékelt marad a délies szél, de a Dunántúlon délután a szél északira fordul, megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 34 fok között alakul.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint szombaton napközben nem lesz front térségünkben, de egy-két fokkal fokozódik a kánikula. A napsütés hatására élénkebbek, vidámabbak lehetünk, de a meleg idő egyeseknél tompaságot, bágyadtságot, fejfájást, migrént okozhat. Reggel a hűvös időben a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők végtagfájdalmakat tapasztalhatnak. Nagy lesz a napi hőingás, ami keringési és szívproblémákat, vérnyomás-ingadozást, szaporább szívverést okozhat, így a szívbetegek és a keringési rendszer betegségeivel élők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között erős lesz.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, szombaton elsősorban a napszemüvegekre lesz szükség vezetés közben. Egy-egy záportól vizes, csúszós útszakasz legfeljebb a kora esti óráktól fordulhat elő nyugaton. Nyugaton, északnyugaton az élénk délies széllökések kissé csökkenthetik a járművek menetstabilitását. A meleg miatti szétszórtság, bágyadtság növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát, lehetőség szerint mindig legyen a kocsiban frissítőnek palackozott víz. Hajnalban foltokban pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat. Gyermekeinket és házikedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben.

Címkék: időjárás