Der Spiegel: Véget vethet-e Orbán Viktor uralmának Magyar Péter kényes hangfelvétele?

Der Spiegel: Véget vethet-e Orbán Viktor uralmának Magyar Péter kényes hangfelvétele?

Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 26-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért fenyegeti Orbán Viktor miniszterelnököt egy kényes hangfelvétel? – tette fel a kérdést a Der Spiegel minapi cikke, amely Magyar Péterről, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből kiugrott jogászról és a hangfelvétele lehetséges következményeiről közölt elemzést.

Elöljáróban leszögezték, hogy február eleje óta egyik botrányból a másikba esik a magyar politikai élet, ezek pedofíliáról, korrupcióról és a hatalom szereplőinek összejátszásáról szólnak Orbán Viktor hatalmi központjának környezetéből. Az ügyek nyomán pedig feltűnt az eddig kevésbé ismert üzletember, Magyar Péter, aki az ellenzéki szavazók reménységévé válhat. Arra is kitértek, hogy Magyar Péter éveken át haszonélvezője Orbán Viktor rendszerének, azóta azonban nyilvánosan beszél maffiaállamról, és arról, hogy az ország mindössze néhány ember kezében van. Az általa nyilvánosságra hozott hangfelvétel valódiságát pedig egykori felesége, Varga Judit sem vitatta. (A hanganyagon az hangzik el az akkori igazságügyi minisztertől, hogy Rogán Antalék manipulálhatták a Völner-Schadl-ügy nyomozati iratait, ezt ugyanakkor az ügyészség visszautasította. A tekintélyes német lap egyébként Rogán Antalt úgy mutatta be, mint befolyásos propaganda- és titkosszolgálati miniszter, aki Orbán bizalmasának számít.)

A cikk arra jutott, hogy Magyar Péter fellépése Orbán Viktor uralmát egyelőre aligha fogja megdönteni, a magyar kormányfőnek ugyanis kétharmados többsége van az Országgyűlésben, szövetségesei pedig egy évtizede elfoglalták az ország közigazgatását és a médiát is. Orbán Viktor nagy valószínűséggel a 2026-os választásig kormányon marad – írták. Emlékeztettek továbbá arra, hogy nem ez lehet az első kiszivárgott hangfelvétel, amely felgyorsítja egy magyar kormánypárt hanyatlását, Gyurcsány Ferenc is így járt 2006-ban.