„Diplomáciatörténeti esemény” – Szijjártó bejelentette, hogy megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége

„Diplomáciatörténeti esemény” – Szijjártó bejelentette, hogy megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége

Szijártó Péter és Bahtijor Szaidov üzbég külügyminiszter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon –jelentette be Szijjártó Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a megnyitón üzbég kollégájával, Bahtijor Szaidovval közösen tartott sajtótájékoztatóján diplomáciatörténeti eseményként jellemezte az eseményt, kiemelve, hogy ez hazánkban az első üzbég külügyminiszteri látogatás.

Mint mondta, nehéz időszak a jelenlegi, hiszen a szomszédos Ukrajnában háború zajlik, amelynek a magyar kisebbség számos besorozott tagja is már áldozatául esett. – Ezért mi, magyarok, mivel a szomszédban vagyunk, s egy olyan nemzetet képviselünk, amelynek tagjai folyamatosan veszítik el az életüket, békét akarunk, azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat – szögezte le, hozzátéve, hogy „ezen álláspontunk miatt mi az európai és a transzatlanti világban folyamatos támadás alatt állunk”. Ugyanakkor a világ több és nagyobb, mint a transzatlanti térség, és a világon mi, akik békét akarunk, bizony jelentős többségben vagyunk.

Szijjártó Péter elmondása szerint a békét akaró országok egyike most nagykövetséget nyit egy másik, békét akaró országban, és ezzel a Türk Államok Szervezete minden tagállamának lesz diplomáciai képviselete Budapesten. – Bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor – fogalmazott, majd a kölcsönös tiszteletre alapozott, kétoldalú kapcsolatot méltatta, amelyből mindkét fél sokat profitált eddig is, de a nagykövetség megnyitása szavai szerint újabb dimenzióba léptetheti az együttműködést.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a gazdasági áttörés megtörtént azzal, hogy az OTP mára az ötödik legnagyobb szereplő lett az üzbegisztáni bankszektorban, minthogy egy helyi társaság felvásárlásával körülbelül 1,6 millió ügyfelet tudat magáénak a közép-ázsiai országban. – És bizony az OTP megjelenése Üzbegisztánban újabb magyar vállalatoknak ad bátorítást, hiszen a jogi és pénzügyi biztonságuk immáron garantált – mondta. Közölte azt is, hogy fontos megállapodásokat kötött a két ország a gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséről: egy speciális ipari övezet jön létre Taskent mellett kifejezetten a magyar beruházó vállalatok számára, ahol kedvezményes szabályok között működhetnek majd, s számos hazai vállalat érdeklődött már a lehetőség iránt. Ehhez a kormány támogatást fog biztosítani, készülőben van egy pénzügyi alap felállítása is ennek érdekében. Egyúttal bejelentette, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal, amelynek a technikai, pénzügyi és jogi előkészítése már bőven folyamatban van.

(MTI)