Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Bírság jár a maszkviselés szabályainak megszegéséért a boltokban, mozikban

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Bírság jár a maszkviselés szabályainak megszegéséért a boltokban, mozikban

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten.

Egyhangúan támogatta a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata. Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. A hely tulajdonosa pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

Az elmúlt időszakban sorra születnek meg a maszkviselés szigorításáról szóló előírások. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton beszélt a téma fontosságáról. Kiemelte, amennyiben valaki nem visel maszkot egy boltban, úgy a vásárlót és a boltost is megbírságolják, második esetben a boltos figyelmeztetést kap, harmadik esetben pedig be fogják zárni az üzletet.

A Főpolgármesteri Hivatal már korábban közölte, hogy a tömegközlekedési járműveken fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, illetve hogy a rendelkezést megszegőket 8000 forintos büntetés megfizetésére kötelezhetik. Az első tapasztalatok szerint alig-alig kellett figyelmeztetni az utazókat, szinte száz százalékos volt a rendelkezés betartásának aránya.

Múlt héten jelentette be a Volánbusz és a MÁV, hogy szigorítják a maszkviselést a két társaság járatain. Május 4-e óta ugyan kötelező a maszkhasználat a buszokon és vonatokon, jelenleg azonban csak figyelmeztetik a szabályokat megszegőket. Keddtől viszont már le is szállítják azokat, akik nem viselnek maszkot utazás közben.

Születtek egyéni döntések is. A múlt hét kedden többek között a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban tették kötelezővé a szájat és orrot eltakaró maszk viselését a tanárok és diákok számára. A maszkokat kizárólag a testnevelés órán és az ebédlőben lehet levenni. Ugyanazon a napon döntött úgy a DVSC vezetése, hogy a Nagyerdei Stadionban rendezendő labdarúgó mérkőzéseken a szurkolók számára kötelező lesz a maszkviselés. Az intézkedés célja, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát a lelátón. Egy nappal később, szerdán jelentette be a Budapest Film, hogy művészmozijaiban már nemcsak ajánlott, hanem kötelező lesz az arcot eltakaró maszk viselése.