Döntött a közgyűlés: a lakosság egyetértése nélkül ne épülhessen akkugyár Budapesten

Döntött a közgyűlés: a lakosság egyetértése nélkül ne épülhessen akkugyár Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. február 22-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elvi állásfoglalásban utasította el a Fővárosi Közgyűlés szerdán, hogy a lakosság egyetértése nélkül Budapesten a jövőben akkumulátorgyár épülhessen.

A testület Szaniszló Sándor (DK), Horváth Csaba (MSZP), Soproni Tamás (Momentum) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) frakcióvezető közös javaslatára úgy döntött: „nem ért egyet azzal, hogy Budapest közigazgatási területén az érintett lakosságnak – társadalmi részvételiségi folyamat lefolytatását követően kifejezett – egyetértése nélkül akkumulátort vagy annak alkatrészét gyártó vagy összeszerelő üzem vagy telep létesüljön”. Az előterjesztést 17 igennel fogadta el a közgyűlés, a Fidesz-KDNP képviselői és a függetlenek nem szavaztak. 

Az előterjesztés rögzítette, hogy az ilyen üzemek előkészítő eljárásaiban semmilyen tényt és adatot nem lehet eltitkolni a nyilvánosság elől. A közgyűlési javaslat azt is kimondta, hogy a helyben élők érdekei mellett minden mást megelőző érdek a természeti környezet, a víz, a föld és az élővilág védelme, továbbá a fenyegető klímaváltozás megállítása. Amennyiben a határozatban felsorolt feltételek bármelyike nem érvényesül, a Fővárosi Közgyűlés nem ad közútkezelői, tulajdonosi, illetve más hasonló hatású hozzájárulást hatósági eljárásokban az akkumulátor-gyártás bármely területén közreműködő üzemeknek, telephelyeknek.

Szaniszló Sándor közleménye szerint így fogják megakadályozni, hogy az Orbán-kormány akkumulátorgyárai veszélyeztessék a budapestiek életét. „Az ország legnagyobb közgyűléseként egyben szolidaritásunkat fejezzük ki a debreceniekkel, és a többi település lakosságával, ahol a lakók akarata ellenére akkumulátorgyár építését tervezi a kormány” – tette hozzá.