Ebédet vitt Iványi Gábor az egyetemfoglaló SZFE-seknek

Ebédet vitt Iványi Gábor az egyetemfoglaló SZFE-seknek

Iványi Gábor ebédet ad át az SZFE épületét őrző színművészetisnek (Forrás: Az Oltalom Karitatív Egyesület Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ebédidő van, jövünk is a napi SZFE-menüvel: ma Iványi Gáboréknál készült zöldbab gulyás és palacsinta, amit el is vitt a hallgatóknak – ez a bejegyzés jelent meg az Oltalom Karitatív Egyesület Facebook-oldalán. A poszt alatt az a fotó látható, amelyen Iványi Gábor éppen átadja a menüt az egyik fiatal színművészetis hallgatónak az intézmény lezárt bejárata előtt. 

Ismert, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói lassan két és fél hónapja tiltakoznak az intézmény oktatói és hallgatói véleményének meghallgatása nélkül rájuk erőltetett működtetési forma váltás miatt, illetve mert a kuratóriumba egyetlen általuk ajánlott tag sem került be.

A hallgatók több hetes tüntetést követően szeptember elején elfoglalták az egyetem épületét. Azóta számtalan színművész állt ki mellettük, és Iványi Gábor is támogatásáról biztosította a fiatalokat. 

Az Iványi Gábor vezetésével működő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) maga is bajban van, évtizedes harcban áll a kormánnyal azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Ezen felül idén az állam jelentősen csökkentette karitatív intézményeik számára járó támogatást. A fennálló tartozások miatt pedig le akarták vágni a MET Dankó utcai intézményeit, így az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) Dankó utcai központját (itt működik a hajléktalan bázis, a kórház, a szálló, az óvoda és a Wesley János Lelkészképző Főiskola) a gázhálózatról. Ezt követően több tízmilliós adomány gyűlt össze az intézmény adósságainak kifizetését segítendő. Iványi Gábor szerint többek között azért halmozódtak fel az adósságok, mert a Magyar Állam törvénytelenül vette el a tőle átvállalt feladataik hátteréből a finanszírozást.

Végül a gázóra kérdése megoldódott, ám Iványiék továbbra is követelik, hogy azt a pénzt, amit az elmúlt négy évben a magyar állam kivett az egyesület és a fenntartó egyház kasszájából – összesen 6 milliárd forintot – azt fizessék meg nekik. A kormány egyházakért is felelős államtitkára, Soltész Miklós szerint viszont „álságosak” Iványiék egyes kijelentései.