Egész Közép-Európában nőnek a fertőzésszámok, Magyarországon kifejezetten gyorsan

Egész Közép-Európában nőnek a fertőzésszámok, Magyarországon kifejezetten gyorsan

Védőruhába öltözött dolgozók a székelyudvarhelyi koronavírus-kórházban (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány harmadik hullámában emelkedő fertőzésszámokkal kell szembenéznie Közép-Európa országain kívül például Hollandiának is, miközben az Egyesült Királyságban márciusra már minimális enyhítéseket jelentett be a kormányfő. Németország enyhén növekvő fertőzésszám mellett hétfőn nyitja újra az iskolákat, a pedagógusokat előrébb vennék az oltási sorban. A járványgörbe nagyon eltérően alakulhat az egyes európai országokban: van, ahol nő, máshol éppen meredeken csökken vagy stagnál a fertőzöttek száma.

Csehország ismét szigorításra kényszerült ahelyett, hogy a tavasz közeledtével enyhítésre lehetne gondolni a közép-európai országban, amely az őszi hullám óta kiguró fertőzés-és halálozási számokat produkál, Magyarországhoz hasonló lakosságszám mellett már majdnem másfélszer annyi áldozata van a koronavírus-járványnak, mint hazánkban.

Az egyébként is magas számok ráadásul Közép-Európa más országaihoz hasonló módon éppen emelkednek Csehországban is. Így még a nem létfontosságú üzletek nyitását is elhalasztották, teljes zárlat alá esnek a legfertőzöttebb megyék, a kormány már fontolgatja a munkahelyeken a kötelező tesztelést, és újra napirenden van a teljes országos lezárás gondolata is. A brit vírusvariáns gyors terjedése miatt állt elő a súlyos szlovákiai helyzet is: a közép-európai ország lakosságarányosan az egész világon a legtöbb halálesetet jelentette a múlt héten.

Lengyelországban pénteken már újabb krízishelyzetről beszélt az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski. Azt is bejelentette, hogy először azonosították a dél-afrikai vírusvariánst Lengyelországban, és az összes lengyelországi koronavírusos eset tíz százaléka már a brit vírusvariánssal fertőződött meg.

A statisztikákon látszik, hogy országonként változó intenzitású lehet a fertőzésszámok növekedése, de Közép-Európában és más országokban is megfigyelhető a stagnálást követő növekedés: Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Romániában, de Belgiumban és Hollandiában is. Magyarországon a növekedés üteme gyorsnak mondható, az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos, Müller Cecília exponenciális növekedésről beszélt. Az Our World In Data grafikonján is látható, hogy Magyarországon egy meglehetősen meredek emelkedő szakasz kezdődőtt február közepén:

Csökken viszont a fertőzésszám a korábbi csúcsok után Portugáliában, Franciaországban, és hosszan tartó csökkenés után stagnál Spanyolországban, nő viszont Olaszországban és Görögországban.

Az Egyesült Királyság értelemszerűen teljesen más járványgörbét járt be, mint sok más ország, hiszen az egyik különösen fertőzőképes új mutáció náluk jelent meg először. A szigetországban a magyarországinál jóval szigorúbb lezárások és európai összehasonlításban gyors oltási folyamat következett, és január második hete óta folyamatos, bár egyre lassuló csökkenést mutatnak a napi fertőzésszámok. Boris Johnson miniszterelnök hétfőn jelentette be az első enyhítések menetrendjét: a teljes egészében szünetelő iskolai oktatás március 8-án indulhat újra, és március végén lesz először lehetőség arra, hogy vagy legfeljebb hat fő, vagy két háztartás tagjai összegyűljenek szabadtéren. Ugyanekkor újra megnyitják a szabadtéri sportolás lehetőségét.

Németországban az emelkedő fertőzésszámok ellenére kezdődik meg a jelenléti oktatás több tartomány iskoláiban. A tanárok és az óvodapedagógusok várhatóan a korábban tervezettnél előrébb kerülnek majd az oltási tervben. Az óvódákon és az általános iskolákon kívül egyelőre marad a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztó országos zárlat, egyelőre a legtöbb üzlet is zárva tart. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői március 3-án tanácskoznak a védekezés folytatásáról, korlátozások enyhítése legkorábban március 8-án kezdődhet.