„Mondjon le” – üzenték Kásler Miklósnak a Hősök terén a szakdolgozók

„Mondjon le” – üzenték Kásler Miklósnak a Hősök terén a szakdolgozók

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti Hősök terére hirdetett nagygyűlést szombat délelőttre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), hogy így tiltakozzon az egészségügyben zajló folyamatok ellen. A tüntetéshez több szakszervezet is csatlakozott. A nagygyűlés elején az összefogás (környezetbarát) lufijait eresztették el a téren megjelent több ezer résztvevő. 

– A kamara által benyújtott javaslatok nem valósultak meg, sőt, még csak válaszokat sem kaptak rájuk, ha mégis, akkor kizárólag elutasítást – indokolta az elsőként felszólaló Balogh Zoltán, a MESZK elnöke, hogy miért volt szükség a nagygyűlésre. Leginkább a járvány idején elfogadott új szolgálati jogviszony ellen tiltakoznak, melyet – mint mondta – 3000 szakdolgozó nem írt alá, de nagyon sok aláíró kényszerből cselekedett.

Az elnök azt mondta, a márciusban életbe lépett törvény miatt akkor nem tudtak tüntetni, mert sok beteget kellett ellátni a kórházakban. Pedig már akkor össze kellett volna gyűlnünk, a szabályozás súlyos ellentmondásokat, hiányosságokat és méltánytalanságokat tartalmaz, így jogos az elfáradt szakdolgozók elégedetlensége – tette hozzá.

A rendezvényen ezt követően köszöntötték a Magyar Orvosi Kamara elnökét, Kincses Gyulát, Hankó Zoltánt, a gyógyszerészkamara elnökét. Megköszönték a rezidens szövetség elnöksége üzentét is, akik azt üzenték, velük vannak. Rajtuk kívül számtalan egészségügyi egyesület, szervezet támogatásáról is beszámoltak. A magyar szakszervezetek 95 százaléka támogatásáról biztosította őket – jelentették be.

Az eseményre meghívták egyébként Kásler Miklóst, az emberi erőforrásokért felelős minisztert, valamint Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság elnökét is. – Részvételemet nem tartom indokoltnak, figyelemmel a Belügyminisztérium felelősségére – ezt üzente levélben Pintér Sándor. Kásler Miklós is levelet írt csak, melynek felolvasása után zúgni kezdett a „Mondjon le”.

Csak együtt tudunk eredményesek lenni és gyógyítani – mondta beszédében Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. – A Covid igazolta, hiába van technika, ha nincs megfelelő személyzet és ápolás. A humán értékeknek jóval megbecsültebbnek kell lenni, ehhez fejlett egészségügy kell, ami nem megy megfelelően megfizetett, kipihent ápolók nélkül.

Már 2019-ben 5250 ápoló hiányzott a rendszerből. A márciusban a szolgálati jogviszonyt alá nem írókkal és az azóta távozókkal együtt jelenleg 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból. Miniszterelnök úr, a munkát mi elvégeztük – mondta Üveges Péterné, a Magyar Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg ellátási alelnöke.

Balogh Zoltán később egy kiáltványt is felolvasott, melyet eljuttatnak a döntéshozókhoz. Ebben szerepel, hogy legyen prioritás az egészségügy és a szakdolgozók ügye. Kérik a szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítását is, illetve hogy szeptember 1-től 30 százalékos béremelésben részesüljenek. 2022. január 1-től a szakdolgozói bértábla az orvosihoz való igazítását is követelik – írja a 24.hu.

Címkék: egészségügy