Egy falu, ahol a teljes ellenzék összefogott, a fideszes polgármester pedig visszalépett

Egy falu, ahol a teljes ellenzék összefogott, a fideszes polgármester pedig visszalépett

Miklósi Ilona (Fotó: Facebook/Miklósi Ilona)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alighanem Kötegyán, ez az 1400 fős, a román-magyar határon fekvő település eddig az egyetlen olyan falu, ahol egy független jelölt mögé beállt az összes ellenzéki párt, vagy mozgalom, ami ma megtalálható a politikai palettán. Miklósi Ilona mögött ugyanis az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, az LMP, a Liberális Párt, valamit a Marki-Zay Péter fémjelezte helyi Kossuth Kör is felsorakozik. Mindezt pénteken jelentették be egy gyulai sajtótájékoztatón, ahol a felek leszögezték, hogy a pártok tiszteletben tartják Miklósi Ilona függetlenségét, aki pedig kijelentette azt is, hogy megválasztása esetén nem lép be egyik pártba sem. 

A független jelölt Kötegyán számára többek között teljes átláthatóságot ígér, amibe beleérti a polgármester fizetését, a választott önkormányzati vezetők vagyonnyilatkozatait, de a közbeszerzésekkel és pályázatokkal kapcsolatos információkat és az önkormányzat által kötött szerződéseket is. Miklós Ilona szerint ugyanis „még a legkisebb településeket is beleértve – az állampolgároknak törvényes joguk teljes egészében átlátni az önkormányzat működését”. 

Ígéri továbbá, hogy megválasztása esetén mindent megtesz azért, hogy jól működő kapcsolatot építsen ki azokkal a civil szervezetekkel, például a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, amelyek abban tudnának segíteni, hogy évente legalább egy alkalommal legyen tartós élelmiszerekből álló csomagosztás Kötegyánban. Miklósi Ilona nagyobb figyelmet fordítana megválasztása esetén arra, hogy az állam által szociális tűzifára utalt pénzeket a település valóban a szabályok betartása mellett használja fel, és a tűzifa a törvényben meghatározott mennyiségben valóban a rászoruló emberekhez jusson el. Emlékezetes: a szociális tűzifaosztás kapcsán Kötegyánban tavaly decemberben többen visszaélésekre gyanakodtak, ezért feljelentést is tettek, aminek kapcsán a Magyar Narancs információi szerint a rendőrség még a mai napig nem zárta le a nyomozást. Kötegyán kapcsán a másik ügy a „döghűs-botrány” volt, erről a Magyar Hang is bővebben beszámolt

Választási döghús Kötegyánban - Egyesek jó üzletet csinálhattak az elhullott szarvasmarhákkal | Magyar Hang

Az ellenzékiek által támogatott jelölt azt is szorgalmazza, hogy Kötegyán útépítéssel törjön ki a zsákfalui létből. Programját ismertető Facebook-bejegyzéséinek egyikében azt írja, hogy szorgalmazná egy Keményfok–Kötegyán út megépítését, mivel a itt fog elhaladni a román állam tervei szerint a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi autóút. „Egyrészt Kötegyán ezzel közvetlen összeköttetésbe kerül az autópályával, ami megkönnyíti a helyi munkahelyteremtést például oly módon, hogy vonzóak lehetünk a kisebb és közepes nagyságú Arad megyei cégek számára”. 

De Miklósi Ilona szerint így könnyebben és gyorsabban el lehet jutni Aradra. „Jelenleg is alkalmaznak Aradon és Temesváron lévő nagy multi cégek Sarkad környéki embereket, szállítva őket munkásbuszokkal naponta, lényegesen jobban megfizetve munkájukat” – írja. 

Tavasszal egyébként még úgy tűnt, hogy kormánypárti, vagy ha úgy tetszik, Fidesz-közeli jelöltből lesz kettő Kötegyánban. Csakhogy a jelenleg a Fideszben politizáló, de 2010-ben még függetlenként, MSZP- és Munkáspárt-támogatással nyerő Nemes János nem indul újra ősszel a pozícióért.

A dögbotrányban néma maradó polgármester információnk szerint közvetlenül azt követően jelentette be visszavonulását, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és KDNP-elnök, valamint Bayer Zsolt Fidesz-alapító publicista májusban látványosan kampányolni kezdett Hajdu-Szűcs Mária Kornélia mellett, aki akkor még a Kötegyániak Baráti Köre Egyesületnek volt a jelöltje. Információink szerint Nemes visszalépésével Hajdu-Szűcs már függetlenként, de a Fidesz támogatásával indul a polgármesteri pozícióért. Úgy tudjuk egyébként, hogy Semjén egyébként Hajdu-Szűcs édesapjával, a földbirtokos Hajdu Mihállyal ápol jó viszonyt, viszont érdekesség, hogy a kormánypárti támogatással induló jelölt nagybátyja, Kötegyán jelenlegi alpolgármestere, Hajdu János nem támogatja majd unokahúgát a kampányban, hanem igyekszik semleges maradni.