Egyetlen vidéki helyszín sem vállalta a Szikra Mozgalom táborát, ezért Budapestre jönnek

Egyetlen vidéki helyszín sem vállalta a Szikra Mozgalom táborát, ezért Budapestre jönnek

A Szikra Mozgalom aktivistái akcióztak a Felix étterem előtt, 2022. december 8-án. (Fotó: Szikra Mozgalom/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus 19-én, egy ingyenes rendezvény keretein belül a Népligetben tartják meg a Szikra Mozgalom nyári táborának több programját is, miután a korábban leszervezett vidéki helyszíneket visszamondták Jámbor Andráséknak – írta meg lapunknak eljuttatott közleményében a Szikra.

A mozgalom eredetileg augusztus 18–20. között tartott volna tábort a Fejér megyei Bodajkon, ahol beszélgetésekből, előadásokból és koncertekből állt volna a program. A 444 a szervezőktől úgy tudja, hogy Orbán Balázst is hívták áprilisban, de a miniszterelnök politikai igazgatója nyári pihenőjére hivatkozva lemondta a részvételt. – A Szikra Mozgalom eredeti, bodajki helyszínét két héttel a tábor előtt, politikai okokból mondták le, egy évnyi szervezőmunka és több száz jelentkező dacára. A szervezők pár nap alatt találtak új helyszínt, ahol az egyik nap még fogadta volna őket a tábor működtetője, másnapra viszont meggondolta magát… Majd találtak egy új tábort, ami napokig biztosnak tűnt – a megnövekedett költségek miatt adománygyűjtésbe kezdtek, a kitűzött 4 millió forintból már majdnem 3 milliót összegyűjtöttek! Hiába, a hatalom itt is utánuk nyúlt – a harmadik helyszín tulajdonosa szintén politikai nyomásra törölte a Szikra foglalását – írják a közleményben. Mint hozzáteszik, úgy tűnik, a NER több helyszínt is megfélemlített, ezért nem mertek nyilvánosan otthont adni a baloldali mozgalom rendezvényének.

Mindezek után augusztus 19-én Budapesten lesz Donáth Anna- Jámbor András- Ungár Péter vita, zöld kerekasztal beszélgetés Jávor Benedekkel, Balogh Samuval, és Pap Dániellel, illetve egy közgazdászvita Orbán Krisztián és Pogátsa Zoltán közt.

Jámbor András, a Szikra alapítója júliusban számolt be arról, hogy halálosan megfenyegették, és ez szerinte kapcsolódik ahhoz a lejáratókampányhoz, amit a Fidesz és médiája ellene és a Szikra közössége ellen folytat. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy Facebook-posztban így reagált erre: „Rossz dolog, hogy megfenyegettek, sok politikus ismeri az érzést, átéltünk már ilyesmit. Továbbmegyek: ami veled történt, bűncselekmény, és elvárjuk a hatóságoktól, hogy derítsék fel az elkövetők kilétét. A fenyegetés, az erőszak nem lehet a közéleti viták része, eszköze”. Kocsis a bejegyzését kevésbé együttérzően így folytatja: „Ti voltatok azok, akik erőszakkal eltorlaszoltatok vállalkozásokat, erőszakkal közhivatalokat foglaltok el (munkaidőben), a te barátaid fenyegették lámpavasra akasztással a jobboldali embereket, és fantáziáltak arról, hogy vérnek kellene folynia Budapest utcáin. Akkor hallgattál és csak vigyorogtál. Tetszett neked. Most pedig megszeppentél, mert valaki veled csinálja, téged fenyegetnek. Elárulom neked, mindkét eset bűn. Igen, te nem csak áldozata vagy az erőszaknak, hanem elkövetője is. És importőre. Mégis min csodálkozol?”