Szaúdi, kazah és bangladesi politikussal tárgyalt Szijjártó Péter

Szaúdi, kazah és bangladesi politikussal tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter tárgyalása (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szaúd-Arábia, Kazahsztán és Banglades gazdasági és kereskedelmi területen dolgozó minisztereivel és a francia energiaügyi miniszterrel is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban, ahová a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésére utazott.

Mint írta, az OECD Miniszteri Tanácsának ülésének szünetét használta a kétoldalú egyeztetésekre. – Szaúd-Arábia fontos szereplő lehet az energiaellátás diverzifikálása szempontjából, ezt mutatja a 42 százalékos kereskedelmi forgalomnövekedésünk, amit a kőolajimport növekedése okozott – írta a szaúdi gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalás után. Banglades apropóján azt emelte ki, hogy rekordszámú, összesen 1643 diák jelentkezett magyar egyetemi ösztöndíjra. Kitért továbbá arra is, hogy mivel Banglades ugyanolyan típusú atomerőművet épít, mint Magyarország, erősítik e téren is a szakmai együttműködést. Kazahsztánt érintően pedig a magyar nagyvállalatok ottani befektetéseire tért ki. Szavai szerint az országban a két talán legismertebb vállalat ért el jelentős sikereket: a MOL idén megkezdi a földgázkitermelést, a Richter pedig 25 millió dollár bevételt tudott felmutatni tavaly – emelte ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter találkozott a francia Agnès Pannier-Runacherrel, Franciaország energiaminiszterével is. A tájékoztatás szerint megerősítették, hogy Magyarország és Franciaország között stratégiai egyetértés van a nukleáris energia területén, ez ma a francia–magyar együttműködés legsikeresebb területe. Azt szeretnék elérni, hogy az EU fenntarthatóként ismerje el a nukleáris energiát és együtt küzdenek a nukleáris energiát érő diszkrimináció ellen is.

A magyar tárcavezető szerint a Framatome francia vállalat fontos szerepet játszik az új paksi atomerőmű építésében. A francia kormány ugyanis engedélyezte a Framatome számára az új paksi atomerőmű vezérlési rendszerének szállítását. Elmondása szerint egyetértés van francia kollégájával abban is, hogy nincs értelme szankciókat kivetni az oroszokkal való nukleáris együttműködésre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.