Egyre több az orosz diplomata Magyarországon

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon

Művéres lepedőt feszítettek ki a budapesti orosz nagykövetség kerítésére a momentumosok 2022. október 23-án (Fotó: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idehaza egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat – derítette ki az RTL Híradó Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtése alapján.

– Látványosan mindenféle olyan gesztustól tartózkodik a magyar kormány, ami elidegenítené Oroszországot, és ebbe a trendbe illeszkedik az is, hogy orosz diplomatákat sem tiltunk ki – mondta a Híradónak Panyi Szabolcs.

Tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, a számuk több lépcsőben idén október végéig 62-re emelkedett. Ehhez képest az újságíró adatgyűjtése alapján például Londonban 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és volt katonai hírszerző azt állítja, hogy a diplomaták egy része a nyilvános küldetése mellett valószínűleg hírszerzési tevékenységet is végez. – Tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy az oroszoknál elég magas ez a szám, tehát olyan körülbelül 60-70 százaléka valamelyik, valamilyen hírszerző szolgálathoz be van kötve – jelentette ki a szakértő.

Megszólalt Krekó Péter, a Political Capital igazgatója is, aki szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az orosz diplomaták egy része megpróbálja befolyásolni az érintett ország politikai légkörét.

A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, Sas Zoltán a Híradónak azt mondta, a testület következő zárt ülésén kérdezni fogja a titkosszolgálatok vezetőit az orosz diplomaták a számának gyarapodásáról.

A témával kapcsolatban reagált a Külügyminisztérium is: a tárca szerint a diplomaták létszámának meghatározása minden esetben „a küldő ország szuverén joga.” Valamennyi diplomata „átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon”, amit a magyar hatóságok „a legnagyobb alapossággal és körültekintéssel” végeznek el.