Egyre többen jelennek meg az ingyenkonyhákon olyanok, akiknek van lakásuk

Egyre többen jelennek meg az ingyenkonyhákon olyanok, akiknek van lakásuk

Ételosztás Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél (Fotó: BMSZKI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több olyan ember kér segítséget a nappali melegedőkben és az ingyenkonyhákon, akik a magas rezsiszámlájuk, vagy a dráguló élelmiszerek miatt kerültek nehéz helyzetbe – mondták az RTL Híradónak hajléktalanellátó szervezetek vezetői. A Menhely Alapítvány egyik nappali melegedőjénél szombaton ingyen ebédre vártak az emberek. Egyikük azt mondja az RTL Híradónak, albérletben lakik, egy hónapja mégis kénytelen a nappali melegedőt és az ingyenkonyhát látogatni. „Elsérült a kezem, és nem tudok még így legalább egy hónapig dolgozni. 90 ezer forint a rezsim. A villanyszámla beletartozik. Beletartozik a villany, a gáz, a fűtés, és szoktam főzni, és ez egy tarthatatlan állapot nekem” – mondta.

A Menhely Alapítvány igazgatója szerint az elmúlt hetekben érezhetően nőtt azoknak a száma, akik az emelkedő rezsiszámlák vagy a drága bevásárlás okozta nehézségek miatt kérnek segítséget a melegedőkben. „Ez a válság ez mindenképpen ki fog arra hatni, hogy egyre többen fogják valószínűleg igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat” – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója. „Arra számítottunk, hogy a gazdasági fellendülés után, hogy ha van egy megtorpanás a munkaerőpiacon, akkor elkezdenek megjelenni az ügyfelek. És azt gondoljuk, hogy most jött el ez a pillanat. Nyilván a rezsiválság, vagy az élelmiszerinfláció is dobott ezen a tendencián” – mondta Zakar Gergely, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) igazgatója. A Vöröskereszt zalaegerszegi hajléktalanellátó központjának szakmai vezetője azt mondta, az elmúlt hetekben több olyan jelzést is kaptak, hogy fűtetlen lakásban élő embereknek van szükségük segítségre. „Az utcai szolgálatok találkoznak egyre több olyan ügyféllel, akik egyébként lakásban élnek, általában bizonytalan lakhatással rendelkeznek, de már szükségük van arra, hogy az élelmiszert, a ruhájukat, egyéb dolgokat, akár a gyógyszerük kiváltását segítsük” – mondta Kardos Ádám.

Misetics Bálint szociálpolitikus szerint a kormányzat válságkezelési stratégiája nagyon egyoldalú. A problémának azzal a részével, hogy nagyon sokaknak nagyon-nagyon kevés a jövedelme, egyáltalán nem foglalkozik – mondta. Szerinte Magyarországon a megélhetés egyre nagyobb társadalmi csoportnak okoz gondot.