Ékszerboltrablás: Nem ismerte el bűnösségét a rendőrök elől menekülő szerb

Ékszerboltrablás: Nem ismerte el bűnösségét a rendőrök elől menekülő szerb

Előkészítő ülést tartottak a Debreceni Törvényszéken egy debreceni ékszerbolt kirablásával vádolt egyik szerb férfi ügyében (a vádlott mellett a kirendelt tolmács)

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz év fegyházbüntetést kért az ügyészség a Debreceni Törvényszéken tartott előkészítő ülésen arra a szerb férfira, aki testvérével tavaly januárban megpróbált kirabolni egy debreceni ékszerüzletet, majd egy sárga színű Fiat Seicentóval menekültek a rendőrök elől. Az üldözés nagy feltűnést keltett, mivel egy társasházi lakó videón örökítette meg, amint a vádlottak egy kanyarban nekiütköztek a parkoló autóknak, és azt is, ahogy leteperték őket az egyenruhások.

A 48 éves – egyébként büntetett előéletű – első rendű vádlott nem fogadta el a büntetést, és nem ismerte el bűnösségét. Sőt, tört magyarsággal azt mondta: nem szándékosan tette, és nem bűnös. Emiatt az ügyében tárgyalást fognak tartani. A másodrendű vádlott testvérének nyolc évet kínált az ügyészség, ám hogy elfogadja-e, az csak a január végi előkészítő ülésen fog kiderülni.

Mindenesetre a férfit és testvérét társtettesként, fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás kísérlete és súlyos testi sértés kísérletével vádolják.

A vádirat szerint a testvérpár Németországból indult haza Szerbiába, de útba ejtették Debrecent, hogy ismerőseikkel találkozzanak. Az idősebb férfi kiszúrt a belvárosban egy ékszerüzletet, és feltűnt neki, hogy az eladó rendszerint egyedül van bent. Azt színlelte, hogy aranyláncot akar vásárolni, közben felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét. Ám üzletet is kötött: megállapodott az eladóval, hogy vastagabb ékszert szeretne, amit a sértett megrendelt neki.

A testvérek ezt követően határozták el, hogy kirabolják az üzletet – áll a vádiratban. Egy héttel később már nyitásra a boltnál voltak. Először az idősebb férfi ment be és kérte az eladótól, hogy mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be a helyiségbe a társa, aki a frissen szerzett gázriasztó fegyvert ráfogta az eladóra. Bár mondta nekik, hogy vigyék értékeket, ám a két vádlott rátámadt. Ököllel ütötték a fejét, és a 83 darab, közel 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletették egy sporttáskába. Az eladó próbálta megakadályozni, hogy lelépjenek, végül a vádlottak az ékszereket és a gázriasztó fegyvert is a helyszínen hagyták, majd kereket oldottak.

A szerbek bepattantak a gépkocsiba, majd azzal elhajtottak. Elfogásukra több egységet is bevetett a rendőrség, a belvárosi kergetőzés után elfogták őket.

A sértett ékszerbolt-tulajdonosnak a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. A férfi részt vett a csütörtöki tárgyaláson, de meghallgatására nem került sor. Az üzletben egyébként 48 millió forintnyi ékszer és 4 millió forint készpénz volt.