Elégtelen magyar korrupcióellenes intézkedések

Elégtelen magyar korrupcióellenes intézkedések

Polt Péter legfőbb ügyész éves beszámolóját tartja az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2017. november 21-én. Mellette helyettese, Lajtár István (j). (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Korrupció Elleni Államok Csoportja (Greco) rendszeresen értékeli az országok korrupcióellenes intézkedéseit. A legfrissebb jelentésükben megint elmarasztalták Magyarországot, amiért az utóbbi években szinte semmiféle előrehaladás nem történt a korrupcióellenes küzdelemben – írja a Hvg.

A tavalyi jelentésüket csak hosszas kötélhúzás után jelenthették meg, mert a magyar hatóságok nyolc hónapig blokkolták a nem túl előnyös megállapításokat tartalmazó tanulmányt. A végül publikált jelentésben kijelentették, hogy a magyar hatóságok nem működnek együtt velük, és nem teljesítik a legtöbb ajánlásukat.

A mostani jelentés gyakorlatilag ugyanezt tartalmazza. Magyarország a 18 ajánlásból csak ötöt teljessített, négyet félig-meddig, a többit egyáltalán nem. A Greco többek között javasolta a parlamenti képviselők munkájának nagyobb átláthatóságát, hogy nehezebben lehessen korrumpálni őket.

A szervezet korábbi jelentésében a bírák és az ügyészek esetében jelentkező korrupció elleni határozottabb fellépésre is javaslatot tett, és itt sem látnak lényegi előrelépést. Például nem látják rendezettnek a legfőbb ügyész mandátumának meghosszabbítása miatt kialakuló problémát. Felszólították a magyar kormányt, hogy jövő szeptember végéig írjon jelentést, hogy az ajánlásokat hogyan kívánják figyelembe venni a jövőben.

Címkék: korrupció, GRECO